10 alimente bogate în fibre bune pentru constipația la copii

10 alimente bogate în fibre bune pentru constipația la copii

Într-o societate în care mass-media promovează gustările nesănătoase, este foarte important să acționezi responsabil și să alegi alimente sănătoase, bogate în fibre pentru copilul tău. Fibrele reprezintă unul dintre principalii agenți nutritivi ai alimentelor pe care corpul uman trebuie să le consume, pentru a asigura un proces digestiv eficient. Dacă aportul de fibre este redus cantitativ, acest lucru va duce la apariția constipației.

În cazul în care te confrunți cu problema constipației la copii, asigură-te că incluzi în dieta acestuia o cantitate însemnată de fibre, precum și multe fluide. Dieta zilnică a copilului trebuie să fie plină de fructe și legume proaspete, cereale cu fibre și pâine integrală. Poate părea dificil la început, dar pe termen lung, aceste modificări în alimentația celui mic vor contribui la o bună funcționare a organismului. 

Pentru momentele în care nu știi ce să îi dai să mănânce copilului atunci când e constipat, îți propunem câteva sugestii eficiente, ușor de găsit. 

Fructe: prune, piersici, smochine, ananas, zmeură, avocado, papaya, mure
Legume: morcov, brocolli, fasole, mazăre, anghinare, păstârnac, boabe de soia, varză
Semințe și cereale: semințe de in, terci, nuci uscate, quinoa, orez brun, linte

1. Prunele - Acestea sunt bogate în fibre, vitamina A și potasiu, și sunt remediul ideal atunci când vine vorba despre vindecarea constipației. Prunele conțin sorbitol, care are un efect de laxativ natural în organism. Dacă nu poți găsi prune proaspete, optează pentru prune uscate, care sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți care luptă împotriva bolilor și au fibre insolubile și solubile. 

2. Perele - Unul dintre cele mai bune laxative naturale pentru a ușura tranzitul scaunului prin intestine. O pară furnizează aproximativ 5,5 g de fibre dietetice. În afară de faptul că este o sursă bogată de fibre, fructul este o sursă excelentă de vitamina C.  

3. Brocoli – Un alt aliment bogat în fibre este brocolliul. Este recomandată folosirea acestuia în dietă, în stare proaspătă pentru a îi conserva proprietățile. Cu toate acestea, atunci când este fiert, acesta încă are un aport mai mult decât suficient de fibre. O cupă de brocolli fiert poate conține aproximativ 5g de fibre.  

4. Semințe de in – Aceste semințe sunt bogate în acizi grași omega-3 și fibre, putând fi consumați chiar pe stomacul gol. Dacă optați pentru semințele de in, ca remediu pentru constipație, trebuie să vă amintiți că uleiul de semințe de in este diferit de semințele de in, care sunt disponibile ca semințe întregi sau sfărâmate.  ! Uleiul de semințe de in nu este un remediu pentru constipație. 

5. Morcovi – Morcovii fac parte din categoria celor mai sănătoase legume, extrem de recomandate în cazul unei diete care să combată constipația. Este important să îi consumați în stare proaspătă, deoarece sunt o sursă bogată de fibre, iar prin orice proces de gătire, fierbere, coacere, aceștia își pierd proprietățile. 

6. Fasolea – Fasolea nu este doar o sursă bogată de fibre, ci și o sursă bogată de fier și proteine, care asigură o creștere armonioasă și o dezvoltare sănătoasă în cazul copilului tău. Încearcă să incluzi treptat, toate tipurile de fasole în diferite combinații.

7. Piersicile – Bogate în fibre, piersicile facilitează tranzitul intestinal și stimulează secreția glandelor digestive. 

8. Orez brun – Stai departe de orezul simplu, aliment care are cel mai mic procent de fibre. Pe de altă parte, te poți bucura de proprietățile orezului brun, care este bogat în fibre și extrem de delicios.

9. Fructele de pădure – Delicioase și aromate, acestea constituie o importantă sursă de fibre. Avantajul acestora este faptul că pot fi integrate cu ușurință în orice tip de rețetă, smoothie sau salate proaspete. Copiii le vor adora!

10. Linte – Dincolo de aportul semnificativ de fibre, lintea este un aliment sărac în grăsimi, dar bogat în magneziu, potasiu, zinc, fier și vitamina B. 

Cantitatea zilnică de fibre necesară pentru copilul tău

Informații detaliate despre necesarul nutrițional de fibre pentru copii de diferite grupe de vârstă:

Copii (1-3 ani) - 19 grame de fibre zilnic
Copii (4-8 ani) - 25 de grame de fibre zilnic
Fete mai mari (9-13 ani) și fete adolescente (14-18 ani) - 26 de grame de fibre zilnic
Băieți în vârstă (9-13 ani) și băieți adolescenți (14-18 ani) - 38 de grame de fibre zilnic

Beneficiile unei diete bogate în fibre

1. Un consum regulat de fibre dietetice reglează mișcările intestinului copilului. Acestea previn apariția constipației sau a diareei. 

2. Fibrele previn, de asemenea și sindromul intestinului iritabil (IBS). Cercetătorii concluzionează că o dietă bogată în fibre reduce riscul de tulburare a refluxului gastroesofagian (GERD) și apariției ulcerului la copii.

3. Fibrele solubile prezente în fructe stimulează sănătatea inimii. Un aport regulat de fibre dietetice reduce nivelul colesterolului LDL (toxic) și reduce riscurile de boală coronariană, diabet și accident vascular cerebral.

4. O dietă bogată în fibre insolubile scade riscul de diabet de tip 2 la copii. De aceea, aportul obișnuit de fibre vă poate proteja copilul de diabet.

5. Un aport regulat de fibre insolubile ajută la eliminarea toxinelor nocive din organism și contribuie la aspectul sănătos al pielii.
Raluca Adam
Raluca Adam

Autor


Comentează