7 pași simpli pentru o bucătărie fără gluten

7 pași simpli pentru o bucătărie fără gluten

Dacă tocmai ați fost diagnosticat cu boala celiacă sau cu sensibilitate la gluten nu trebuie să vă îngrijorați. Schimbarea modului de viață în cazul acestei boli este un lucru aparent greu, dar cu o atitudine pozitivă această schimbare se poate face ușor. În acest articol, vă propunem o serie de pași simpli și extremi de util pentru a vă lipsi bucătăria de orice urme de gluten.

În primul rând, pe lângă schimbarea regimului alimentar, trebuie să aveți grijă și de spațiile în care gătim, pentru a nu risca o eventuală contaminare cu gluten.

Contaminarea cu gluten a alimentelor se poate face prin folosirea unor ustensile sau vase care au pe ele urme de alimente cu gluten, prin folosirea de condimente ce conțin surse ascunse de gluten sau prin contactul accidental cu suprafețe ce au pe ele urme de gluten. De asemenea, contaminarea se poate face prin contactul cu mâinile după ce acestea au atins alimente cu gluten ( pâine, paste, făină cu gluten, dar nu numai)

Pentru a reuși să evitați contaminarea, uite câteva soluții utile și practice pentru o bucătărie gluten-free. Soluția ideală ar fi eliminarea completă a glutenului, DAR știm că acest lucru poate fi imposibil dacă există un singur celiac în casă. Nu te stresa, există multe soluții practice care să prevină contaminarea încrucișată.

1. Elimină sau îndepărtează toate făinurile și toate produsele de copt care conțin gluten.

Dacă nu poți opta pentru o bucătărie exclusiv gluten-free, atunci folosește dulapuri separate pentru produsele cu gluten și fără gluten. În același dulap, alimentele cu gluten stau întotdeauna pe rafturile de sus, complet separat de cele cu gluten.

2. Etichetează toate produsele fără gluten.

Dacă păstrați toate alimentele fără gluten în cutii închise, cu etichete, nu va exista riscul să faceți confuzii și veți ști precis care sunt alimentele de care aveți nevoie. Vă recomandăm să faceți acest lucru atât în ​​cămară, cât și în frigider.

3. Cumpără electrocasnice noi pe care să le folosești doar pentru gătitul alimentelor fără gluten.

Iată ce trebuie să folosești separat:

  • prăjitor de pâine
  • aparat de pregătit sandvișuri calde
  • aparat de gofre sau clătite
  • râșniță
  • mixer
  • blender
  • mașina de pâine

4. Cumpără crătiți și oale noi pentru gătit dar aveți grijă și la cum curățați suprafețele

Cumpărați site noi, precum și orice linguri de lemn pe care le folosiți pentru gătit. Găurile mici din site sunt greu de curățat complet și pot conține urme de gluten. Lingurile din lemn sunt poroase; prin urmare, glutenul poate rămâne în interiorul lor.

De asemenea, toate oalele, crătițile și tigăile trebuie să fie schimbate și cele noi folosite doar pentru gătitul fără gluten. Singurele care pot fi curățate foarte bine sunt cele din inox, dar și acestea trebuie folosite apoi exclusiv pentru gătitul fără gluten. 

Înlocuiți orice ustensile din plastic, plastic termorezistent sau lemn. De asemenea înlocuiți  buretele de vase, lavetele pentru șters masa și fața de masă, care trebuie să fie mereu curată, fără firimituri sau urme de alimente cu gluten. 

5. Curățați cuptorul.

Dacă aveți un cuptor cu autocurățare, utilizați-l. Dacă nu, asigurați-vă că într-adevăr curățați cu adevărat toate suprafețele. Nu uitați să curățați foarte bine rafturile și pereții laterali. 

6. Curățați cuptorul cu microunde și folosiți un capac în timp ce încălziți alimentele.

Cuptorul cu microunde poate ascunde multe urme de gluten. Pentru a evita contaminarea, curățați cuptorul și folosiți mereu un capac de protecție a alimentelor fără gluten pe care doriți să le încălziți.

7. Folosiți plăci de tăiere separate pentru produsele fără gluten.

Cumpărați o placă unică (tocător), într-o culoare stridentă pentru a le aminti tuturor că aceea este folosită stric pentru prepararea rețetelor cu produse fără gluten.

Toate ustensilele de bucătărie pentru gătitul fără gluten, buretele de vase, lavetele, recipientele de stocare a alimentelor fără gluten trebuie păstrate separate de celelalte, pentru a ușura tot fluxul din bucătărie. 

Multe familii aleg să opteze pentru bucătării exclusiv fără gluten, eliminând complet glutenul din locuință. Cele mai multe astfel de familii sunt cele unde sunt copii celiaci, unde riscul de contaminare accidentală a micului celiac este mai mare, mai ales la începutul regimului. Cu toate acestea bucătăriile mixte există peste tot în lume iar celiacii, fie mici, fie mari, învață ce trebuie să facă pentru a evita o contaminare cu gluten. 
Raluca Adam
Raluca Adam

Autor


Comentează