Intoleranţa la gluten: cum ştiţi dacă suferiţi de celiachie?

Intoleranţa la gluten: cum ştiţi dacă suferiţi de celiachie?

Celiachia este o boală autoimună ce provoacă intoleranţa permanentă la glutenul din compoziţia grâului, secarei şi orzului. Boala celiacă rămâne şi astăzi dificil de diagnosticat datorită simptomelor difuze, iar dieta fără gluten a ajuns să se banalizeze într-o modă cu potenţial periculos. Iată aşadar câteva informaţii utile.

Boala celiacă – un diagnostic dificil

Boala celiacă (cunoscută mai ales sub numele de intoleranţă la gluten) este o boală autoimună ce provoacă intoleranţa permanentă la una sau mai multe fracţii proteice din glutenul conţinut în cereale precum grâul, secara şi orzul. Această veritabilă maladie afectează în Europa o persoană din 100, însă medicii estimează că 80% dintre celiaci nu sunt diagnosticaţi şi nu urmează o dietă fără gluten, singura cale de tratament a acestei boli descoperită până în prezent.

Multitudinea simptomelor şi intensitatea lor variabilă de la un caz la altul fac diagnosticarea dificilă. La unii pacienţi boala este puţin simptomatică, la alţii chiar asimptomatică. În acest ultim caz, diagnosticul este pus fie în cadrul unui demers de depistare familială, fie de manieră complet accidentală în urma unui examen endoscopic prescris în cadrul unei alte specialităţi medicale. Uneori, diagnosticul este pus abia în urma apariţiilor complicaţiilor asociate cu boala celiacă.

Care sunt simptomele celiachiei?

Boala celiacă provoacă atrofia vilozităţilor intestinale, ceea ce duce la malabsorbţia nutrimentelor, în special a fierului, calciului şi acidului folic, cu consecinţe importante asupra sănătăţii. Aceasta se manifestă prin simptome digestive (balonări intestinale, flatulenţă, greaţă, digestie dificilă), prin anomalii de tranzit intestinal (diaree, constipaţie), dar şi prin pierdere în greutate.

Intoleranţa la gluten provoacă de asemenea carenţe vitaminice, care pot fi la originea unor simptome atipice precum: crampe musculare, dureri osoase, anomalii de coagulare a sângelui, ciclu menstrual neregulat, sarcini extrauterine repetitive, probleme de fertilitate.

Persistenţa inexplicabilă a uneia sau mai multora dintre aceste simptome trebuie să vă trimită la medic, pentru depistarea bolii celiace.

NU dietei fără diagnostic!

 Moda dietei fără gluten căreia i se atribuie beneficii pentru sănătate şi pentru o siluetă mai suplă a banalizat în zilele noastre boala celiacă, şi poate chiar să împiedice diagnosticarea corectă a acestei boli. 

Este imperativ să nu se încerce urmarea unei diete fără gluten înainte de a avea certitudinea bolii propriu-zise (prin confirmarea unei biopsii şi detectarea anticorpilor pozitivi). Boala celiacă nu este totuna cu hipersensibilitatea la gluten, o afecţiune ce intră în câmpul tulburărilor intestinale funcţionale.

Auto-prescrierea unei diete fără gluten înainte de confirmarea bolii poate falsifica rezultatele examenelor de depistare a acesteia şi chiar împiedica identificarea sa. Pe termen lung, lipsa tratamentului adecvat în cazul celiachiei poate duce la complicaţii grave de tipul demineralizării oaselor sau dezvoltării altor boli autoimune sau chiar cancere.

 

Sursa:
http://www.topsante.com/medecine/allergies/intolerance-au-gluten/vivre-avec/intolerance-au-gluten-comment-savoir-si-je-suis-coeliaque-249417
Angela Stănescu
Angela Stănescu

Autor


Comentează