Cum evitaţi contaminarea încrucişată cu gluten?

Cum evitaţi contaminarea încrucişată cu gluten?

Contaminarea încrucişată apare atunci când alimentele fără gluten intră în contact cu cele care conţin gluten. Iată câteva sfaturi pentru a evita contaminarea încrucişată acasă sau la restaurant.

- Nu preparaţi alimente fără gluten pe aceeaşi suprafaţă pe care aţi preparat alimente cu gluten decât dacă suprafaţa a fost curăţată bine în prealabil. La restaurant, solicitaţi bucătarului în mod expres acest lucru.

- Curăţaţi bine ustensilele de lucru după ce aţi preparat alimente cu gluten. Cel mai bine ar fi să aveţi ustensile diferite pentru prepararea mâncărurilor fără gluten.

- Nu folosiţi acelaşi toaster pentru pâinea fără gluten şi cea normală.

- Nu folosiţi aceeaşi sită pentru făina cu/fără gluten. Lipiţi etichete pentru a evita erorile.

- Nu prăjiţi în acelaşi ulei alimentele cu/fără gluten. Acest risc este mai mare în restaurante.

- Aveţi grijă la sosurile folosite pentru servirea mai multor persoane. Persoana intolerantă la gluten trebuie să aibă propriul bol cu sos, pentru a evita ca firimiturile din pâinea cu gluten a celorlalte persoane să ajungă în sos.

- Evitaţi folosirea făinii cu gluten în bucătăria unde se prepară alimente fără gluten. Făina de grâu poate pluti în aer mai multe ore, contaminând în acest timp suprafeţe, ustensile şi alimente fără gluten neprotejate.

Contaminarea încrucişată este şi motivul principal pentru care majoritatea cerealelor cu fulgi de ovăz din comerţ sunt considerate nesigure pentru celiaci. Ovăzul şi grâul sunt în general cultivate împreună, sunt apoi procesate în aceleaşi silozuri, măcinate cu acelaşi echipament şi transportate cu aceleaşi containere. În aceste circumstanţe, cerealele se amestecă în mod inevitabil şi ovăzul este contaminat cu gluten.


Sursa: http://celiacdisease.about.com/od/cookingglutenfree/a/crosscontaminat.htm
Angela Stănescu
Angela Stănescu

Autor


Comentează