Chocolats Dardenne - tradiţie şi expertiză ÎN CIOCOLATERIE din 1897

Chocolats Dardenne - tradiţie şi expertiză ÎN CIOCOLATERIE din 1897

Începuturile mărcii Dardenne, sinonime cu descoperirea ciocolatei

La finalul anilor 1800 sunt atestate primele reţete de ciocolată, iar acestea erau realizate de către farmacişti, fiind cei care comercializau condimentele şi implicit cacaua.

În acest context s-a născut marca Dardenne, creată în anul 1897 de către Ludovic Dardenne farmacist-ciocolatier.

Ludovic Dardenne a fost elevul lui Paul Sabatier, celebrul chimist distins cu Premiul Nobel, şi în acelaşi timp unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi. 

În anul 1897, el crea Ciocolateria Dardenne în localitatea Bagnères de Luchon din Franţa, în inima Pirineilor. Primele reţete de ciocolată Dardenne au fost create în scop terapeutic, pe baza observaţiilor celor doi oameni de ştiinţă, Dardenne şi Sabatier, care au constatat că ciocolatele realizate până atunci creau intoleranţe şi efecte secundare nedorite precum: probleme de digestie, de asimilare, dureri de cap şi greaţă. Numite în mod comun "crize de ficat", aceste intoleranţe hepatice erau însoţite în plus şi de probleme de tranzit (constipaţie) sau de intestin iritabil.

Pentru a răspunde acestor probleme, Ludovic Dardenne şi Paul Sabatier şi-au folosit spiritul ştiinţific în jurul unei căni de ciocolată calde şi au elaborat astfel o ciocolată unică, cu gust delicios, dar fără efecte indezirabile asupra sănătăţii. Ciocolata brevetată Dardenne a luat naştere în acest mod, făcând ca plăcerea degustării ciocolatei să devină accesibilă tuturor.

Brevetul a fost depus în anul 1905, iar apoi rectificat şi redepus în 1910.

Această ciocolată este fabricată şi astăzi, regăsindu-se în gama Dardenne de Ciocolată Brevetată. Marca dispune de studii clinice care atestă proprietăţile benefice ale acestei ciocolate.

Pe măsura trecerii anilor, marca Dardenne îşi dezvoltă portofoliul de produse.

Marca Dardenne astăzi, inovație și garanție bio, fără gluten

Începând cu anul 2002, marca Dardenne îşi schimbă conducerea şi capătă astfel un nou avânt. O nouă poziţionare, dezvoltarea gamelor de ciocolată şi crearea Cartei de Comerţ Echitabil şi Responsabil, toate acestea sunt puse la punct pentru a respecta filosofia mărcii, în acord cu dezvoltarea sa prezentă şi viitoare.

Marca Dardenne îşi propune să creeze ciocolată tradiţională şi autentică, în deplin respect pentru expertiza maeştrilor ciocolatieri, integrând în acelaşi timp în reţetele sale concepte pentru sănătate şi stare de bine. În acest spirit, marca a făcut demersurile pentru a obţine certificarea BIO, ce îi este acordată încă din anul 2005. În acelaşi scop, marca Dardenne a eliminat orice urmă de lecitină de soia în ciocolatele sale. 

Astăzi, inovaţia şi dezvoltarea portofoliului de produse se numără printre punctele forte ale ciocolateriei Dardenne. A fost creată astfel ciocolata cu Agave, cu un conţinut de zahăr mai mic cu 35%, asociat unui procedeu de fabricaţie unic în lume.

Cu peste 115 ani de expertiză, marca Dardenne este astăzi garantul tradiţiei ciocolatiere, propunând în prezent 3 game de produse cu peste 80 de ciocolate. 

În anul 2014, ciocolateria Dardenne a fost recompensată cu Premiul Inovaţiei la salonul SISQA (cel mai mare salon al calităţii alimentare din regiunea Midi Pyrénées – Franţa) pentru ciocolata sa 100% vegetală cu lapte de migdale şi zahăr din nucă-de-cocos.

Gama de ciocolată brevetată - o ciocolată unică în lume

Consumată de peste un secol pentru confort digestiv, de către persoanele ce prezintă efecte secundare în urma consumului de ciocolată. Un brevet depus de farmacistul-ciocolatier Ludovic Dardenne în 1910, pentru ca toată lumea să poată simţi plăcerea degustării ciocolatei.

Avantajele ciocolatei brevetate Dardenne:

  • Fără gluten
  • Plus de confort digestiv
  • Conţinut fără lactoză pentru unele produse din această gamă

Gama de ciocolată cu agave - plăcere autentică și conținut scăzut de zahăr

Pudra de Agave este un zahăr natural complet. Originară din Mexic, Agava conţine majoritar fructoză şi prezintă un index glicemic scăzut. Gustul său este dulce şi neutru, asemenea zahărului, dar spre deosebire de acesta posedă o putere de îndulcire superioară, ceea ce permite utilizarea unei cantităţi mai mici cu 35% pentru obţinerea unui gust echivalent.

Avantajele ciocolatei cu Agave Dardenne:

  • Fără gluten
  • Cu 35% mai puţin zahăr
  • Pentru un consum mai scăzut de zahăr, utilă în diete, pentru evitarea hipoglicemiei şi în consumul diabeticilor

La fabricarea acestei game se utilizează metodele tradiţionale ale maeştrilor ciocolatieri: măcinarea lentă a boabelor de cacao şi a trestiei-de-zahăr, pentru amplificarea gustului şi aromelor; onctuozitatea este furnizată de conşarea fără lecitină; textura fondantă este conferită de untul de cacao.

Gama de ciocolată tradițională - pentru adevărații iubitori de ciocolată

La fabricarea acestei game se utilizează metodele tradiţionale ale maeştrilor ciocolatieri: măcinarea lentă a boabelor de cacao şi a trestiei-de-zahăr, pentru amplificarea gustului şi aromelor; onctuozitatea este furnizată de conşarea fără lecitină; textura fondantă este conferită de untul de cacao.

Avantajele ciocolatei tradiţionale Dardenne:

  • Fără gluten
  • Asocieri şi combinaţii subtile, pentru amatorii de ciocolată fină
  • Veritabilul gust al ciocolatei de odinioară

 Sursa: http://www.chocolatdardenne.com/index.php/decouvrez-la-chocolaterie-dardenne/lhistoire-des-chocolats-dardenne
Angela Stănescu
Angela Stănescu

Autor


Comentează