8 lucruri inedite despre amarant

8 lucruri inedite despre amarant

Amarantul este numele comun pentru cele peste 60 de specii ale plantei amaranthus, dintre care doar 3 sunt comestibile. Acestea sunt în general plante foarte înalte, cu frunze late verzi şi flori colorate intens în mov, roşu sau auriu.

Dacă ai adoptat deja această cereală fără gluten în dieta ta, află în cele ce urmează şi alte lucruri interesante şi inedite despre amarant.

1. Amarantul, planta care nu se ofileşte

Numele plantei provine din grecescul amarantos, planta care nu se ofileşte. Aceasta deoarece florile sub formă de mănunchi ale amarantului îşi menţin culoarea vibrantă chiar şi după ce se usucă, iar unele specii de amarant ornamental produc pe lângă florile superbe şi frunze bogate şi intens colorate de la roşu sângeriu la verde crud brăzdat de vinişoare purpurii.

Făină de amarant
Făină de amarant

2. Amarantul nu este o cereală, ci o pseudo-cereală

Deşi amarantul nu face parte din specia cerealelor, asemenea grâului, orzului sau sorgului, el este totuşi asociat acestora datorită profilului nutriţional similar. Amarantul este o planta nativă din Peru, fiind una dintre alimentele de bază ale aztecilor şi în acelaşi timp extrem de utilizată în ritualurile sacre ale acestora. Astăzi, amarantul este cultivat în numeroase ţări ale lumii precum Mexic, India, Nepal, China, Rusia, Tailanda, Nigeria, SUA.

3. Amaranth este titlul unei melodii a formaţiei de rock-simfonic finlandeze Nightwish

Amaranth a fost lansată oficial în 22 august 2007 și în toamnă deja conducea topurile din Finlanda, Anglia, Ungaria și Spania. Videoclipul melodiei a avut până în acest an 85 de milione de vizualizări.

4. Amarantul E123 este un colorant alimentar interzis

Amarantul E123 (a nu se confunda cu amarantul cereală fără gluten) este un colorant sintetic roşu-violet utilizat în trecut în industria alimentară. Acesta era obţinut ca produs secundar în industria procesării cărbunelui, din gudronul de cărbune, şi este astăzi interzis în alimentaţie. 

5. Frunzele de amarant sunt benefice pentru sănătate

Cercetătorii australieni au descoperit într-un studiu din anul 2002 că frunzele de amarant conţin unele dintre cele mai mari cantităţi de beta-caroten şi luteină în rândul vegetalelor cu frunze verzi. Imaginează-ți cât de benefică poate fi o salată cu frunze şi seminţe de amarant!

Semințe de amarant bio
Semințe de amarant

6. Amarantul din Cartea Recordurilor

În general, planta de amarant creşte până la o înălţime de 1,5-2,5 metri. Cea mai înaltă plantă de amarant înregistrată în Cartea Recordurilor Guinness Book măsura 8,5 metri!

7. Amarantul în spaţiu

Popularitatea amarantului este în continuă creştere de câteva zeci de ani, însă în anul 1985 ea şi-a luat la propriu avânt în spaţiu, odată cu decolarea unei navete spaţiale americane. Astronauţii nu doar că au experimentat germinarea amarantului în spaţiu, ci au avut la ei în tipul zborului biscuiţi cu amarant preparaţi de bucătarii NASA.

8. Ordinul Amarantului - o distincţie masonică

Ce au în comun nobilii suedezi ai secolului 17 şi Maeştrii Masoni ai zilelor noastre? Răspunsul este, bineînţeles, Ordinul Amarantului. În timpul domniei sale, Regina Cristina a Suediei a creat această distincţie pentru doamnele şi cavalerii de la curtea sa. Astăzi, Ordinul Amarantului este o organizaţie masonică pentru femei fondată în anul 1873 cu scop social şi caritabil.

Sursă: http://wholegrainscouncil.org
Angela Stănescu
Angela Stănescu

Autor


Comentează