Alergii alimentare - Alergia la fructe cu coajă lemnoasă (nucifere)

Alergii alimentare - Alergia la fructe cu coajă lemnoasă (nucifere)

Alergia la fructele nucifere este una dintre formele răspândite ale alergiilor alimentare, atât la copii cât și printre adulți.

Fructele nucifere (nucile, migdalele, caju, fistic etc.) pot provoca reacţii alergice grave, cu potenţial fatal (şoc anafilactic). De aceea se recomandă ca persoanele alergice să aibă întotdeauna asupra lor o injecţie salvatoare cu epinefrină.

Pentru prevenirea reacţiei alergice, este esenţială evitarea strictă a fructelor nucifere şi a produselor alimentare care le conțin. Citiţi întotdeauna lista ingredientelor de pe etichete pentru identificarea pericolelor potenţiale.

Acest tip de alergie durează toată viața, doar 9% dintre alergici se vindecă pe parcursul vieții. Frații sau surorile copiilor care sunt alergici la fructele nucifere sunt predispuși să dezvolte la rândul lor această sensibilitate.

Gama Orgran fără nucifere

O persoană alergică la unul din fructele nucifere este predispusă să dezvolte alergii și la alte fructe din aceeași clasă. De asemenea, alunele pot constitui un risc, datorită proceselor de producție ce favorizează contaminarea încrucișată.

Cum evitați fructele nucifere?
Legislația europeană în domeniul etichetării prevede în mod expres punerea în evidență prin semne specifice a tuturor ingredientelor cu potențial alergen pe etichete. Citiți etichetele de fiecare dată când mergeți la cumpărături, deoarece același produs sigur pe care l-ați mai cumpărat înainte își poate modifica la un moment dat compoziția fără ca ambalajul să se fi modificat.

Surse neașteptate de fructe nucifere pot fi: cerealele, biscuiții, bomboanele, ciocolata, batoanele cu cereale, cafeaua aromatizată, deserturile congelate, sosurile, unele mezeluri (mortadella), unele băuturi alcoolice aromatizate.

Produse fără nucifere găsești aici: https://www.amarant.ro/collections/produse-fara-nucifere

Lucruri importante de ținut minte
- Manifestați precauție cu privire la unele fructe nucifere mai puțin cunoscute, cu risc alergen necunoscut: ginkgo, unt de shea, nuci hickory, castane, sâmburii de litchi, nuca de cocos.
- Nuca de cocos nu este o nucă din punct de vedere botanic, ci un fruct. Cu toate acestea, au fost înregistrate reacții alergice la nuca de cocos. Dacă sunteți alergic la fructe nucifere, întrebați medicul dacă puteți consuma nucă de cocos.
- Uleiurile din fructe nucifere pot conține proteine cu potențial alergen și trebuie evitate. Aceste uleiuri se pot regăsi în loțiuni de corp, produse pentru îngrijirea părului și în săpunuri.
- Unele bucătării ale lumii (chineză, africană, indiană, thailandeză și vietnameză), gelateriile și cofetăriile sunt considerate cu potențial înalt de risc pentru persoanele alergice la fructe nucifere, datorită utilizării lor intense în rețete și datorită contaminării încrucișate.
- Evitați extractele naturale, cum ar fi esența de migdale. Extractele artificiale, aromatizate, sunt în general sigure pentru consum.
- Nucșoara nu este un fruct nucifer.
- Uleiul de argan este obținut din nucile arganierului, însă cazurile de alergii la acesta sunt rare. Utilizarea sa este mai frecventă în Maroc.
Angela Stănescu
Angela Stănescu

Autor


Comentează