Alergii alimentare - Alergia la soia

Alergii alimentare - Alergia la soia

Alergia la soia este una dintre cele mai răspândite alergii alimentare, în special în rândul bebeluşilor şi copiilor. Studiile indică faptul că alergia la soia apare în perioada copilăriei timpurii şi dispare adesea în jurul vârstei de 3 ani. Majoritatea copiilor se vindecă de această alergie până la vârsta de 10 ani.

Reacţiile alergice la soia sunt în general blânde, însă uneori pot apărea şi reacţii severe (şoc anafilactic). De aceea se recomandă ca persoanele alergice să aibă întotdeauna asupra lor o injecţie salvatoare cu epinefrină.

Pentru prevenirea reacţiei alergice, se recomandă excluderea totală a produselor din soia şi a altor produse procesate cu conţinut de soia. Citiţi întotdeauna lista ingredientelor de pe etichete pentru identificarea pericolelor potenţiale.

Gama Orgran, produse fără soia, fără alergeni

Cum evitaţi soia? 

Legislația europeană în domeniul etichetării prevede în mod expres punerea în evidență prin semne specifice a tuturor ingredientelor cu potențial alergen pe etichete. Citiți etichetele de fiecare dată când mergeți la cumpărături, deoarece același produs sigur pe care l-ați mai cumpărat înainte își poate modifica la un moment dat compoziția fără ca ambalajul să se fi modificat. Dacă aveţi nelămuriri, cereţi informaţii producătorului.

Produse fără soia pe Amarant.ro: https://www.amarant.ro/collections/produse-fara-soia

Surse de soia pot fi: brânza tofu, produsele de panificaţie, conservele din carne şi peşte, cerealele, batoanele cu cereale, formulele pentru sugari, untul de arahide degresat, carnea procesată, sosurile, supa şi sucurile conservate.

Lucruri importante de ținut minte 

  • Uleiul rafinat de soia nu este clasificat ca alergen. Studiile arată că majoritatea persoanelor alergice la soia pot consuma în siguranță acest tip de ulei (însă nu versiunea sa obținut prin presare la rece sau extrudare). Cel mai bine este să întrebați medicul dacă puteți consuma ulei de soia.
  • Bucătăria asiatică este considerată cu risc înalt pentru persoanele alergice la soia datorită utilizării intense a acesteia ca ingredient în rețetele tradiționale. De aceea, chiar dacă veți comanda un preparat asiatic fără conținut de soia, riscul de contaminare încrucișata este unul ridicat.Angela Stănescu
Angela Stănescu

Autor


Comentează