Alergii alimentare - Alergia la proteina din oul de găină

Alergii alimentare - Alergia la proteina din oul de găină

Alergia la ouă este una dintre formele cele mai răspândite ale alergiilor alimentare la copii, a doua ca frecventă după alergia la lactate. Simptomele alergii la ou merg de la ușoare, ca erupțiile la nivelul pielii, la reacţii alergice grave, cu potenţial fatal (şoc anafilactic). De aceea se recomandă ca persoanele alergice să aibă întotdeauna asupra lor o injecţie salvatoare cu epinefrină.

Pentru prevenirea reacţiei alergice, este esenţială evitarea strictă a ouălelor şi a produselor alimentare cu conţinut de ou. Citiţi întotdeauna lista ingredientelor de pe etichete pentru identificarea pericolelor potenţiale. Majoritatea copiilor se vindecă de această alergie.

Deși proteinele cu caracter alergenii sunt conținute numai în albușul oului, pacienții cu alergie la ou trebuie să evite cu strictețe orice produs sau derivat de ou (atât cu albuș cât și cu gălbenuș) deoarece separarea completa a albumului de gălbenușul de ou este imposibilă.

Alergia la ouă și vaccinurile
Unele vaccinuri conțin proteină de ou. În Statele Unite, Academia Americană de Pediatrie ( American Academy of Pediatrics) face recomandări cu privire la ce vaccinuri pot fi administrate pacienților cu alergie la ouă.

Etichetarea produselor
Legislația europeană în domeniul etichetării prevede în mod expres punerea în evidență prin semne specifice a tuturor ingredientelor cu potențial alergen pe etichete. Citiți etichetele de fiecare dată când mergeți la cumpărături, deoarece același produs sigur pe care l-ați mai cumpărat înainte își poate modifica la un moment dat compoziția fără ca ambalajul să se fi modificat. Dacă aveţi nelămuriri, cereţi informaţii producătorului.

Alte denumiri sub care pot fi listate produsele derivate de ou

Albumină
Lichior de ouă
Lizozină
Maioneză
Pudră meringue
OvalbuminĂ
Surimi

Cel mai frecvent, ouăle se găsesc în:
Produse depanificație
Paste
Macaroane
Marțipan
Nouga

Surse neașteptate de ou:
Ouăle se pot folosi pentru a obține spuma cu care se ornează anumite specialități de cafea
Unele sortimente comerciale de înlocuitor de ou conșinut albuș de ou
Produsele pe baza de paste, inclusiv cele folosite la supe conțin ouă sau au fost procesate în echipamente domine cu produse ce conțin ou
Un amestec diluat pe bază de ou este folosit la covrigei inainte sa fie acoperiți cu sare.

De reținut
Persoanele alergice la ouă de găină ar trebui să evite și ouăle de rață, curcă, gâscă, prepeliță deoarece pot da reacții încrucișate.

Surse: http://www.kidswithfoodallergies.org

http://www.kidswithfoodallergies.org/media/Egg-Allergy-Avoidance-List-Hidden-Names.pdf

http://www.foodallergy.org
Angela Stănescu
Angela Stănescu

Autor


Comentează