Intoleranța la lactoză sau deficitul de lactază (dieta fără lapte)

Intoleranța la lactoză sau deficitul de lactază (dieta fără lapte)

Generalități

Intoleranța la lactoză este generată de dificultatea organismul de a digera lactoza, un zahar natural ce se găsește în lapte și în produsele lactate. Cauza intoleranței este lipsa lactazei, enzima produsă în intestinul subțire care este responsabilă cu ruperea sau digerarea moleculelor de lactoză. Trebuie însă subliniat că intoleranța la lactoză nu este același lucru cu alergia alimentară la lapte. 

Când lactoza trece prin intestinul mare sau colon fără a fi fost digerată corespunzător, poate cauza un discomfort digestiv semnificativ cu gaze, dureri de stomac și balonare. Unele persoane prezintă simptome digestive la cantități foarte mici de lactate, în timp ce alte persoane, mai puțin sensibile, pot consuma cantități reduse de lapte sau derivate din lapte fără probleme. 

Intoleranța la lactoză este foarte des întalnită la adulți, mai frecvent întâlnită la indieni, asiatici și sud americani decât la europeni. 

Intoletanța la lactoză este o afecțiune cel mai des moștenită din familie, iar simptomele și primele semne pot apărea încă din adolescență. Sunt cazuri în care intestinul nu a mai produs cantinatea necesară de lactază după o perioadă de boală, cum ar fi o viroză intestinală sau ca urmare a unei boli deja existente ca fibroza chistică. Afecțiunea poate fi temporară sau permanentă. În cazuri mult mai rare, intoleranța la lactoză se manifestă la nou-născuți. O persoană care s-a născut cu intoleranță la lactoză prezintă o sensibilitate crescută și nu poate consuma deloc lactoză. Bebelușii născuți prematur prezintă o intolerană temporară la lactoză, iar când intestinul lor începe să producă lactaza, intoleranța dispare. 

Simptomele intolerantei la lactoză pot varia de la ușoare la severe, în funcție de cantitatea de lactoză ingerată și de cantitatea de enzimă produsă de organism. Simptomele se pot manifesta după 30 de minute până la 2 ore de la ingerarea unor produse cu conținut de lactoză.

Simptomele cele mai des întâlnite la intoleranța la lactoză includ:

  • Balonare
  • Crampe și dureri de stomac
  • Zgomote în stomac 
  • Gaze
  • Scaune moi sau diareee
  • Vărsături 

Multe persoane se gândesc că suferă de intolerantă la lactoză după o serie de simptome apărute spontan ca crampele abdominale, vărsaturile sau diareea. Cea mai sigură metodă de a verifica este de a reduce consumul de lactoză pentru a vedea dacă simptomele dispar. Dacă dispar se poate încerca introducerea de cantități mici de lactoză pentru a vedea dacă simptomele reapar. 

Dacă te simti rău o dată, după un pahar de lapte, cel mai probabil nu ai intoleranță la lactoză dar dacă te simți rău de fiecare dată când mănânci o înghețată sau un iaurt sau bei un pahar de lapte atunci este posibil să ai intoleranță la lactoză. Cel mai sigur este să te adresezi doctorului. El va ști dacă simptomele tale sunt legate de intoleranța la lactoză sau de o altă problemă. Doctorul te va întreba de simptomele specifice intoleranței la lactoză și cel mai probabil te va sfătui să reduci consumul de lactate o vreme.

Dieta fără lactoză și etichetele produselor din comerț

O dietă fără produse lactate ca urmare a unei intoleranţe la lactoză poate fi uneori dificil de menţinut din cauza ingredientelor derivate din lapte, ascunse sub nume mai puţin obişnuite. Pentru a evita confuziile şi a vă uşura munca de descifrare a etichetelor, iată aici o listă a celor mai comune ingrediente și produse ce semnalează prezenţa lactozei.

Unt

Obţinut prin baterea smântânii sau a laptelui, untul este o grăsime semisolidă utilizată frecvent în alimentaţie, atât în forma sa sărată cât şi nesărată. Alte forme de unt regăsite des pe etichete sunt: grăsime din unt, ulei din unt şi unt solid.

Cazeină

Este o fosfoproteină din lapte, folosită în industria alimentară ca emulsificator şi agent de îngroşare. Cazeina este de asemenea des întâlnită în compoziţia brânzeturilor "vegetariene" şi a suplimentelor alimentare. Alte forme de cazeină întâlnite în mod frecvent pe etichetele alimentare sunt: cazeinat de amoniu / calciu / fier / magneziu / potasiu / sodiu / zinc, cazein hidrolizat, paracazeină, cazeină cheag.

Brânză

Un produs obţinut prin procesarea laptelui de vacă, oaie şi capră, brânza şi derivatele sale reprezintă elemente cheie ale bucătăriilor multor ţări. Varietăţile comune, pe lângă telemeaua românească şi brânza tartinabilă, sunt: Brie, Cheddar, Feta, Gouda, Mascarpone, Mozzarella, Parmezan, Ricotta, Roquefort şi altele.

Smântână

Smântâna este grăsimea care se adună la suprafaţa laptelui şi este folosită în multe preparate şi sosuri delicioase. Printre varietăţile comune de smântână se numără Crème Fraiche, smântâna pentru cafea şi smântâna light.

Brânză dulce

Un produs primar în procesarea laptelui pentru obţinerea brânzei, brânza dulce este produsă prin coagularea laptelui urmată de îndepărtarea caşului din zer. Brânza Cottage este o varietate de brânză dulce.

Lapte delactozat

Un ingredient alimentar cu conţinut proteic bogat, obţinut din zer.

Lactalbumina

Folosită ca emulsificator şi liant în alimentaţie, lactalbumina este un derivat din zer.

Lactoglobulina

Similar cu lactalbumina, lactoglobulina este o proteină din zer ale cărei funcţii sunt de agent de gelificare şi de stabilizare. Este folosită adesea în băuturile energizante.

Lactoza

Numită şi zahărul laptelui, lactoza este o dizaharidă. Pentru a digera lactoza, organismul are nevoie de o enzimă, lactaza. Deşi oamenii se nasc cu capacitatea de a produce cantităţi importante de lactază pentru a digera produsele lactate în cursul copilăriei, producţia de lactază scade în general odată cu înaintarea în vârstă, rezultând intoleranţa. Deşi lactoza se găseşte în mod natural în produsele lactate de tipul laptelui, brânzei şi iaurtului, ea se găseşte în mod frecvent şi în alimentele procesate industrial.

Laptele

Deşi laptele este produs de toate mamiferele pentru a-şi hrăni puii, oamenii consumă mai ales lapte de vacă, oaie şi capră, iar în unele culturi se consumă şi laptele altor mamifere. Laptele se vinde ca şi produs de sine stătător, însă derivaţii săi se găsesc în alimentele procesate industrial sub diverse nume precum: lapte de unt, lapte praf, lapte evaporat, proteine hidrolizate din lapte, grăsimi din lapte, proteine din lapte, solid din lapte şi lapte condensat.

Recaldent

Un derivat din cazeină, recaldent este un ingredient des întâlnit în produsele pentru îngrijirea dentară, iar uneori intră în compoziţia gumei de mestecat.

Zer şi proteine din zer

Zerul este lichidul produs în primele stadii ale fabricării brânzei, fiind apoi procesat pentru izolarea proteinelor. Zerul este prezent într-o varietate mare de alimente procesate şi semi-preparate. Proteinele din zer sunt compuse din lactalbumină şi lactaglobulină, şi sunt folosite în producerea alimentelor procesate şi a suplimentelor alimentare. Alte forme comune de zer prezente în alimentaţie sunt: zer dulce, pudră de zer, proteine din zer, concentrat proteic din zer, hidrolizat proteic din zer.

Alege produsele fără lactoză pentru o alimentație și un regim sănătos.

Surse

www.webmd.com/digestive-disorders/tc/lactose-intolerance-topic-overview
www.webmd.com/digestive-disorders/tc/lactose-intolerance-symptoms
dairyfreecooking.about.com/od/dairyfreebasics/tp/Dairy-Derived-Ingredient-List.htm
Angela Stănescu
Angela Stănescu

Autor


Comentează