Acneea și consumul de gluten

Acneea și consumul de gluten

Acneea se numără printre cele mai comune afecțiuni la nivelul pielii întâlnite în prezent. Cauzele care declanșează apariția și dezvoltarea acesteia sunt extrem de variate.

În cazul persoanelor care suferă de boala celiacă, consumul de gluten manifestă o serie de efecte negative asupra organismului. Acest fapt s-a transformat într-un subiect extrem de discutat, care naște diverse controverse. În ultimii ani, dietele fără gluten au devenit un adevărat trend, iar oamenii susțin că lipsa glutenului din alimentație le-a îmbunătățit clar starea de sănătate.

Acneea se numără printre cele mai comune afecțiuni la nivelul pielii întâlnite în prezent. Cauzele care declanșează apariția și dezvoltarea acesteia sunt extrem de variate.

În acest articol vă vom prezenta legătura dintre consumul de gluten și apariția acneei.

Din punct de vedere medical, nu există nicio legătură concretă și evidentă care să lege apariția acneei de consumul de gluten. Iată părerea Dr. David Soleymani, specialist în dermatologie și fondator al aplicației DERMIO: „Primesc întrebări legate de acest subiect tot timpul, iar răspunsul meu este mereu același. Nu există nicio dovadă care să evidențieze legătura dintre
gluten și acnee, cu toate că am avut numeroși pacienți care au declarat că după ce au eliminat consumul de gluten din alimentație, au observat îmbunătățiri în ceea ce privește aspectul tenului, mai precis diminuarea acneei. Acest fapt este explicat prin efectul inflamator pe care îl provoacă
glutenul în organism. Iar în cazul acneei, evoluția acesteia este strict de natură inflamatorie.”

Cum știi dacă acneea cu care te confrunți este cauzată de consumul de gluten?

Întâi de toate, trebuie să aflați dacă suferiți de boala celiacă sau manifestați o ușoară sensibilitate la gluten. Dacă nu sunteți, glutenul nu va provoca problemele interne care ar duce în cele din urmă la acnee. Cu toate acestea, dacă suferiți de acnee și nu ați considerat glutenul drept potențial declanșator al acesteia, acum este timpul să faceți cercetări amănunțite cu privire la
acest aspect.

Potrivit Natural News "Acneea reprezintă un rezultat al problemelor legate de cantitatea de zahăr din sânge și acelor referitoare la inflamația cronică. Aceste reacții hormonale declanșează creșterea producției de sebum, blocarea porilor și supra-aglomerarea bacteriilor care provoacă
acneea" Inflamația cauzată de sistemul imunitar al corpului care lucrează împotriva invadatorilor, (în acest caz glutenul) eliberează astfel histamină în organism, crescând astfel inflamația, precum și rezistența la insulină.

Dacă totuși sunteți de părere că nu consumați atât de mult gluten, atunci inflamația nu reprezintă o problemă în cazul dumneavoastră. În orice caz, având în vedere că majoritatea produselor din comerț conțin gluten, este important să acordați o atenție deosebită fiecărui aliment în parte
atunci când mâncați sau faceți cumpărături.

Sfaturi în cazul acneei induse de consumul de gluten

Primul pas important este să programați o întâlnire cu dermatologul sau medicul dumneavoastră pentru a discuta despre legătura dintre consumul de gluten și acnee. Dacă acest fapt este aprobat de medicul dumneavoastră, încercați să urmați o dietă în care să eliminați complet glutenul. Cu
toate acestea, rețineți faptul că dacă nu sunteți sensibil la gluten sau nu suferiți de boala celiacă, eliminarea produselor pe bază de gluten din dieta dumneavoastră poate duce la deficiențe nutriționale.

! Dacă nu suferiți de boala celiacă sau de sensibilitate la gluten, acneea nu este cauzată de consumul de gluten.
Dacă însă sunteți intolerant la gluten, păstrați o listă cu alimente fără gluten la îndemână, astfel încât atunci când faceți cumpărături sau pregătiți masa, să puteți alege alimentele care nu conțin gluten și care nu pot produce o reactivitate încrucișată la gluten.
Nu uitați! Glutenul este peste tot. Puteți găsi gluten în aproape toate alimentele procesate.

Importanța unei diete sănătoase

Indiferent dacă sunteți sau nu intolerant la gluten, nu puteți greși niciodată în cazul unei alimentații sănătoase. Fructele și legumele sunt încărcate cu antioxidanți și proprietăți anti-inflamatorii. În plus față de dietă, exercițiile fizice, rutina zilnică, programul de somn și lumina soarelui (are un efect antiinflamator) pot contribui, de asemenea, la o piele mai sănătoasă.

Concluzii

  • Acneea poate fi cauzată de consumul de gluten doar dacă suferiți de boala celiacă.
  • Nu confundați acneea cu dermatita herpetiformă, un simptom al bolii celiace.
  • Inflamarea este singurul liant găsit în prezent între acnee și consumul de gluten.
  • O alimentație sănătoasă poate preveni și chiar reduce manifestarea acneei.



Angela Stănescu
Angela Stănescu

Autor


Comentează