Alimente pe care corpul le poate confunda cu glutenul - reactivitate încrucișată

Alimente pe care corpul le poate confunda cu glutenul - reactivitate încrucișată

Urmezi cu strictețe o dietă fără gluten, dar în continuare ai simptome ale expunerii la gluten precum dureri de cap, amețeală, probleme digestive, erupții cutanate, slăbiciune, dureri articulare, umflături sau stări de oboseală?

Dacă răspunsul este da, atunci este posibil ca anumite alimente din dieta ta să fie pur și simplu confundate cu glutenul, chiar dacă sunt alimente fără gluten în mod natural. Întreg procesul se numește reactivitate încrucișată la gluten.

Ce este reactivitatea încrucișată la gluten?

Din punct de vedere medical, sistemul imunitar adaptiv produce anticorpi proiectați pentru a viza anumiți antigeni pe care sistemul imunitar i-a perceput drept negativi pentru organismul tău. Odată ce glutenul este etichetat ca un antigen (așa cum este în cazul persoanelor cu sensibilitate la gluten), sistemul imunitar adaptiv produce anticorpi astfel încât să elimine pericolul, iar astfel, de fiecare dată când ingerezi un anume produs, corpul tău îl percepe negativ și dezvoltă simptomele bolii. 

Din păcate, sistemul de recunoaștere al sistemului imunitar nu este perfect, iar din această cauză atunci când structura unei molecule este suficient de asemănătoare cu moleculele anterioare posesoare de gluten, organismul le percepe și pe acestea negativ și luptă împotriva acestora. 

Prin urmare, în timpul luptei contra glutenului, acești anticorpi pot eticheta în mod greșit alte proteine drept gluten, dacă recunosc secvențele scurte de aminoacizi, regăsite și în gluten. Acest lucru se întâmplă cel mai frecvent în cazul produselor lactate, deoarece cazeina, proteină găsită în lapte, este similară cu proteina gliadină găsită în gluten. Se estimează că cel puțin jumătate dintre persoanele care prezintă intoleranță la gluten sunt, de asemenea, sensibile la lapte. 

Acest proces de reactivitate încrucișată este, de asemenea, asemănător fenomenului mimicii moleculare. În ambele cazuri, sistemul imunitar confundă molecule nevinovate drept invadatori și începe să le distrugă.

6 produse alimentare care pot provoca reactivitatea încrucișată la gluten

  • Produsele lactate cum ar fi laptele și brânza (alfa-cazeină, beta-cazeină, casomorfină, butirofilină, proteine din zer).
  • Porumb
  • Mei
  • Ovăz
  • Orez
  • Drojdie

Cum poți testa reactivitatea încrucișată la gluten?

Dacă bănuiești că reactivitatea încrucișată a glutenului cauzează simptomele tale, există două căi prin care poți identifica alimentele care provoacă acestă reacție.

1. Prima opțiune constă în eliminarea totală a produselor menționate mai sus pentru cel puțin două luni pentru a vedea dacă există vreo îmbunătățire și o ameliorare a simptomelor. Dacă după această perioadă, simptomele dispar, poți încerca să adăugi treptat câte un aliment, pe care să îl consumi de 3 ori pe zi sau 3 zile la rând pentru a observa dacă simptomele reapar și dacă acesta este cel care le cauza.

2. A doua opțiune se referă la testarea specializată în cadrul unei instituții medicale. În acest caz, rezultatele vor fi mai rapide și mai precise.
Raluca Adam
Raluca Adam

Autor


Comentează