Boala celiacă la copii - partea II

Boala celiacă la copii - partea II

Continuăm articolul nostru despre boala celiacă la copii și vorbim despre diagnosticarea bolii celiace dar și despre urmările unui regim necorespunzător. 

Diagnosticarea bolii celiace la copii 

În cazul bolii celiace doctorii oferă cel mai bun diagnostic pe baza simptomelor dar și a unor teste de sânge. Dacă micuțul dumneavoastră prezintă semne și simptome ale bolii celiace, trebuie să îl duceți imediat la un medic specialist. Asigurați-vă că oferiți medicului toate datele necesare cu privire la antecedentele medicale ale familiei și ale copilului.

Dacă ajungeți la un medic specialist pentru obținerea unui diagnostic acestea sunt principalele lucruri pe care trebuie să le știți despre copil dar și despre membrii familiei:

  • Ce simptome fizice prezintă copilul dvs.?
  • De cât timp au apărut aceste simptome?
  • Cât de des apar simptomele?
  • Cât durează simptomele?
  • Suferă cineva din familia dumneavoastră de o boală autoimună?
  • Copilul dumneavoastră crește și se dezvoltă în mod normal?

Oferiți medicului cât mai multe detalii, pentru a putea face o evaluare corectă. Nu este nevoie să vă speriați, cu siguranță știți toate răspunsurile la întrebările detaliate ale medicului. Este totuși recomandat să întrebați, înainte de vizita la medic, membrii familiei despre starea lor de sănătate, mai ales despre diagnostice existente de boli autoimune.

Urmează apoi examinarea fizică

În funcție de simptomele copilului, medicul va efectua un test fizic pentru a verifica anemia, abdomenul proeminent, pierderea senzațiilor la nivelul membrelor, erupția pe piele și semne ale deficienței de vitamine și minerale.

Testele de sânge

În prezent, nu există un singur test standard pentru a diagnostica boala celiacă. Diagnosticul de boală celiacă se pune în urma unui protocol care cuprinde teste de sânge și biopsie. Medicul va cere efectuarea următoarelor teste: EMA (anticorpi anti-endomiziu ai imunoglobulinei A), tTGA (transglutaminaza anti-țesut IgA), DGP (anticorp de peptidă gliadină deamidată), AGA (anticorpi anti-gliadină IgA).

Biopsie intestinală

Dacă cel mic are simptome de malabsorbție, specialistul poate opta pentru o biopsie a intestinului subțire, dacă consideră necesar. Medicul introduce un tub mic și flexibil în gura copilului până ajunge în intestinul subțire. Tubul ajută apoi medicul să preleveze mostre de țesut, pe care le va examina ulterior la microscop specialistul anatomopatolog.

În urma acestui protocol de investigații, medicul va diagnostica copilul cu boala celiacă sau posibil, cu altă formă de intoleranță la gluten. În acest caz vă va recomanda un regim strict fără gluten, pentru tot restul vieții.

Dacă, însă, analizele nu dovedesc vreo problema legată de intoleranța la gluten, medicul vă va recomanda probabil altă abordare pentru depistarea corectă a diagnosticului. 

Foarte important, dacă suspectați că simptomele copilului sunt similare celor ale bolii celiace, trebuie să vă adresați medicului și să nu începeți regimul fără gluten până nu aveți un diagnostic final. 

Tratamente și soluții 

Boala celiacă este o tulburare cronică. Prin urmare, nu există nici un tratament pentru a o vindeca. Cu toate acestea, cu o gestionare corectă și o dietă responsabilă, puteți menține o stare de sănătate bună a copilului.  

Riscuri și complicații în cazul bolii celiace la copii 

Este important ca atunci când copilul dumneavoastră suferă de boală celiacă, să rămână departe de produsele alimentare care conțin gluten. Chiar dacă acesta consumă o cantitate neglijabilă de gluten, aceasta ar putea cauza probleme serioase.

Malnutriție

Așa cum am menționat mai devreme, când villii intestinului subțire se distrug, organismul nu mai poate absorbi substanțele nutritive. Acest lucru duce la deficiențe nutriționale, care, la rândul lor, provoacă o dezvoltare întârziată. De asemenea, copilul dumneavoastră riscă să fie anemic și subponderal.

Osteomalacie

Deoarece organismul nu este capabil să absoarbă calciul și vitamina D, copilul dumneavoastră poate suferi de rahitism sau osteomalacie, care este o condiție a oaselor care se înmoaie. 

Intoleranța la lactoză

Ori de câte ori copilul consumă produse alimentare care conțin lactoză, el va suporta dureri și va avea diaree. Această intoleranță va continua să persiste chiar și după ce copilul dumneavoastră primește o dietă fără gluten. Doar în cazuri rare, copiii dezvoltă abilitatea de a tolera produsele lactate.

Cancer

Dacă nu feriți copilul de la alimente care conțin gluten, riscați ca acesta dezvolte cancer în viitor. Din această cauză, unii copii și chiar adulți prezintă un risc crescut de apariție a cancerului intestinal și a limfomului intestinal.

Citește și: Boala celiacă la copii - partea I
Raluca Adam
Raluca Adam

Autor


Comentează