Care sunt complicațiile bolii celiace netratate

Care sunt complicațiile bolii celiace netratate

Fie că diagnosticarea bolii celiace s-a făcut foarte greu, fie că pacientul continuă să consume alimente cu gluten, în mod voit sau fără să știe acest lucru, urmările bolii celiace netratate pot fi extrem de severe. Aceste urmări reprezintă o alarmă reală cu privire la riscul prezent în viața persoanelor care suferă de boala celiacă.

Un procent de peste 80% dintre persoanele cu boala celiacă rămân nediagnosticate. Din cauza acestui lucru, în jur de peste 1,4 milioane de persoane suferă diverse complicații.

4 cauze primare ale complicațiilor grave ale bolii celiace netratate

Singurul tratament cunoscut în acest moment pentru boala celiacă este regimul strict fără gluten. Boala celiacă nu necesită niciun alt tratament medicamentos, dar schimbarea regimului alimentar aduce după sine schimbări majore în viața pacientului. 

În urma manifestărilor simptomatice deseori agresive, ale bolii, pacienții primesc diagnosticul cu ușurare, iar regimul le aduce o îmbunătățire vizibilă a stării generale de sănătate.

Cu toate acestea, schimbarea stilului de viață poate fi dificil în primele săptămâni. De aceea, mulți pacienți au o perioadă mai lungă de până la 2-3 luni până la complianța totală cu regimul. Acest lucru este firesc și de așteptat, pacientul trebuie să învețe care sunt sursele ascunse de gluten din alimente, care sunt măsurile ce trebuie luate pentru a preveni contaminarea accidentală dar și cum să-și se organizeze mesele, ieșirile în oraș, cumpărăturile și modul de a găti de acasă etc. 

Netratată însă, boala celiacă poate avea urmări serioase, atât pe termen scurt cât și pe termen lung. 

1. Malabsopția nutrienților

Boala celiacă afectează semnificativ intestinul subțire, aplatizând cilii și inflamând mucoasa. Acest lucru cauzează malabsorbția oricărui tip de nutrienți, care, la rândul său, provoacă malnutriție.

2. Producerea în exces de citokine proinflamatorii

Procesul de inflamație a intestinului declanșează producerea de proteine ​​numite citokine proinflamatorii, care pot declanșa inflamația în alte părți ale corpului. Acest lucru poate apărea oricând aveți o inflamație oriunde în corp, dar boala celiacă netratată pe termen lung determină inflamații severe pe termen lung în intestin, ceea ce înseamnă că o cantitate mare de citokine proinflamatorii începe să curgă prin venele dumneavoastră, declanșând inflamarea în întregul corp.

3. Sindromul intestinului permeabil

Din cauza faptului că boala celiacă distruge intestinul, acesta se transformă într-un intestin permeabil. Acest lucru înseamnă că toate tipurile de toxine, peptide (lanțuri de aminoacizi neîntrerupte) și anticorpi menite să rămână în intestin vor traversa peretele intestinului și vor ajunge în sânge. Un intestin inflamat reprezintă numitorul comun al multor boli autoimune, incluzând boala Addison, diabetul de tip 1, scleroza multiplă și artrita reumatoidă. Persoanele cu boală celiacă au mult mai multe șanse de a dezvolta boli autoimune decât populația generală și știm că persoanele cu boală celiacă netratată pe termen lung au mai multe șanse de a dezvolta boli autoimune multiple. 

4. Efectele asupra stării mentale

Problemele la nivelul întregului sistem digestiv apar ca urmare a procesului de îmbolnăvire a intestinului. De exemplu, anticorpii care atacă glutenul și mucoasa intestinului pot intra în sângele dumneavoastră și pot ataca alte părți ale corpului, inclusiv nervii, pielea, inima și creierul. În plus, peptidele de gluten nedigerate care trec din lumenul intestinal în sânge pot declanșa probleme suplimentare legate de simptome sau de stări mentale sau psihologice.

Persoanele cu boală celiacă netratată dezvoltă de probleme legate de malabsorbție, printre care osteoporoza, defecte ale smalțului dentar, boli ale sistemului nervos central și periferic, boala pancreatică, hemoragia internă, tulburările de organ (vezica biliară, ficatul și splina) și tulburări de ordin ginecologic. Boala celiacă netratată este asociată cu un risc crescut de apariție a anumitor tipuri de cancer, în special cel al limfomului intestinal.

Principalele urmări ale bolii celiace netratate sunt:

  • Malnutriția
  • Afecțiuni autoimune
  • Infertilitate
  • Nivel crescut al enzimelor hepatice
  • Depresie
  • Probleme neurologice
  • Intoleranță la lactoză
  • Osteopenia și osteoporoza

Regimul strict fără gluten este, deci, esențial pentru sănătatea pacientului diagnosticat cu o formă de intoleranță la gluten. Nerespectarea regimului poate duce la complicații grave în timp, dar și la o stare generală proastă, chiar pe termen scurt. 

Află mai multe despre boala celiacă, Simptomele bolii celiace, analizele complete care conduc la un diagostic corect.

Citește și: 5 factori de risc în boala celiacă
Raluca Adam
Raluca Adam

Autor


Comentează