Boala celiacă și tiroida autoimună

Boala celiacă și tiroida autoimună

Dincolo de neplăcerile cauzate de reacțiile adverse la consumul de gluten, boala celiacă presupune și o probabilitate mai mare în ceea ce privește dezvoltarea unor alte afecțiuni autoimune. În acest articol îți prezentăm legătura dintre boala celiacă și sindromul tiroidei autoimune

Studiile au demonstrat că persoanele care suferă de boala celiacă prezintă un grad mult mai mare de apariție a altor boli autoimune, comparativ cu populația generală. În cazul în care suferi de boala celiacă, atunci prezinți un risc mai mare de apariție a bolii tiroidiene autoimune. Aproximativ 10% dintre persoanele care au boala celiacă dezvoltă simultan și boala tiroidă autoimună. Pe de altă parte, între 1,5% și 6,7% dintre persoanele cu tulburări tiroidiene autoimune au, de asemenea, boală celiacă. Cele două condiții au la bază un mecanism comun, cauzat de predispoziția genetică aparent identică.

Cauze

Fiind una dintre cele mai mari glande endocrine ale organismului, glanda tiroidă este responsabilă de numeroase activități. Sindromul tiroidei autoimune cronice face parte din categoria bolilor autoimune din cauza modului de manifestare a bolii. Este vorba despre sistemul imunitar uman, care percepe glanda tiroidă drept un organism străin. Principalele cauze care declanșează dezvoltarea tiroiditei autoimune costau preponderent în factorii genetici, în cantitatea excesivă de iod din organism, în secrețiile hormonale și în gradul de intoleranță la gluten. 

Simptome

Simptomele generale sunt redate de stări acute de oboseală, depresii, piele uscată, senzații severe de frig, supraponderabilitate, infertilitate și chiar ciclu menstrual neregulat. Desigur, aceste simptome pot varia de la individ la individ. Important este să te prezinți de urgență la medic dacă prezinți manifestările prezentate mai sus, pentru a efectua testele necesare unei posibile diagnosticări.

Legătura dintre boala celiacă și tiroidita autoimună

Persoanele cu boala celiacă au mai multe șanse să dezvolte boala tiroidiană autoimună decât publicul larg, iar acest lucru este valabil și invers. Riscul continuă să fie crescut în ciuda tratamentului cu o dietă fără gluten sau cu medicamente tiroidiene și se poate datora suprapunerii predispozițiilor genetice. Într-un studiu recent realizat de Alessio Fasano, medic expert recunoscut în boala celiacă, o jumătate dintre persoanele nou diagnosticate cu boala celiacă au avut, de asemenea, și boala tiroidiană autoimună. Cele mai multe studii arată o asociere importantă semnificativ, dar destul de redusă. Cel mai mare studiu longitudinal realizat până în prezent a arătat că adulții cu boala celiacă aveau de 4,4 ori riscul relativ de hipotiroidism și de 2,9 ori riscul hipertiroidismului comparativ cu publicul larg. La copii, ratele au fost mai mari încă de 6 ori și de 4,8 ori mai mari. 

Perspectiva unui doctor 

Potrivit lui Amy Myers, fondatorul clinicii medicale Austin UltraHealth din Austin, Texas, condițiile tiroidiene încep în intestin. Ea consideră că boala tiroidiană autoimună se poate dezvolta începând cu un intestin subțiat, atunci când acesta devine prea penetrant și permite lichidelor și particulelor să ajungă în sângele tău prin tractul digestiv. De fapt, Myers constată că glutenul tinde să fie una dintre cauzele principale ale scurgerilor intestinale în cazul pacienților ei cu sensibilitate la gluten sau boală celiacă. Când cineva care are sensibilitate la gluten sau boala celiacă mănâncă gluten, proteinele din gluten trec prin stomac, în intestinul subțire și vor forța organismul să producă o substanță chimică numită zonulin, care deschide pereții intestinali, permițând scurgerile particulelor și lichidelor din interior. În timp, întreg organismul devine inflamat cronic, lucru care duce la dezvoltarea unei tulburări autoimune, cum ar fi boala tiroidiană autoimune și alte condiții grave.

Impactul pozitiv al unei diete fără gluten

Atunci când persoanele cu boala celiacă urmează o dietă fără gluten, nivelurile lor de anticorpi anti-tTg-an din sânge asociate cu boala celiacă - revin de obicei la normal. Studiile arată că persoanele care suferă atât de boală celiacă, cât și de sindromul tiroidian autoimun, care urmează un regim alimentar fără gluten, nu numai că își vor reduce nivelurile de anticorpi celiaci, dar pot observa și o scădere a nivelului de anticorpi tiroidieni. Într-un studiu publicat în 2010 în Jurnalul de Pediatrie, 11 din 15 copii cu boală celiacă au avut, de asemenea, niveluri anormale ale hormonilor tiroidieni. După 12-18 luni de la consumarea unei diete fără gluten, aceste niveluri de hormoni tiroidieni au început să scadă și să revină la normal.

Concluzii

Dacă observi mai multe dintre aceste simptome, trebuie să mergi de urgență la medic pentru un test de sânge. Unele teste de sânge utile includ TSH, T3 liber, T3 invers, T4 liber, anticorpi tiroidieni, niveluri de vitamine, nivelul cortizolului și nivelul de fier. Aceste teste sunt extrem de importante în diagnosticarea ta și te pot ajuta în vederea unui posibil tratament.
Raluca Adam
Raluca Adam

Autor


Comentează