Cafeaua și reactivitatea încrucișată la gluten

Cafeaua și reactivitatea încrucișată la gluten

Dacă urmezi cu strictețe un regim fără gluten, dar cu toate acestea încă te confrunți cu diverse simptome asociate bolii celiace, ar trebui să îți analizezi stilul de viață mai atent. Reactivarea simptomelor bolii celiace în cazul unei diete fără gluten poate fi cauzată uneori de aportul de cafea pe care îl consumi. Nu trebuie să te sperii, poate însă să fie o cauză. O serie de cercetări recente, precum și experiența de peste 15 ani a doctorului Osborne, medic care lucrează exclusiv cu pacienți care suferă de boala celiacă au condus la concluzia că anumite tipuri de cafea pot da reactivitate încrucișată și deci simptome similare cu cele cauzate de ingerarea de gluten.

Citește mai multe despre Reactivitatea încrucișată a alimentelor aici

Cum am spus și în articolele precedente referitoare la reactivitatea încrucișată la gluten, există mai multe alimente care pot declanșa acest fenomen. Persoanele cu o sensibilitate crescută la gluten sau cei care suferă de boala celiacă se confruntă des cu problema reactivității încrucișate la gluten. Acest lucru se datorează faptului că proteinele din diverse alimente au o structură asemănătoare și sunt percepute de organism la fel ca și gluten. Din acest motiv, organismul încearcă să se protejeze și declanșează automat simptomele bolii celiace ca în cazul consumului de produse care conțin gluten. 

Prelucrarea cafelei

În 2013, cercetătorii au efectuat un studiu în urma căruia au descoperit procente uriașe ale cafelei la testele de reactivitate încrucișată. Cafeaua solubilă instant, dar și cafeaua întâlnită la tonomate a produs cea mai mare reactivitate încrucișată dintre toți subiecții supuși la test. Cercetătorii cred că însăși prelucrarea cafelei contribuie semnificativ la această problemă, deoarece cafeaua organică, din boabe integrale, nu declanșează probleme de reactivitate încrucișată. Specialiștii sunt de părere că proteinele din cafea sunt modificate în așa fel încât în ​​timpul consumului, organismul le percepe ca pe o amenințare care provoacă aceleași reacții și simptome inflamatorii ca și glutenul. Același lucru se întâmplă și în cazul laptelui. Prelucrarea modifică proteina din lapte și creează în organism o reacție asemănătoare glutenului.

Unul dintre aspectele îngrijorătoare legate de reactivitatea încrucișată a cafelei este că unele dintre cele mai frecvente simptome, cum ar fi migrenele sau oboseala, determină oamenii să consume încă o ceașcă de cafea, ceea ce duce la un ciclu frustrant și dăunător. Este important de evidențiat și faptul că majoritatea oamenilor adaugă cantități semnificative de lapte la cafea, astfel crescând considerabil șansele de a declanșa reacții trans-reactive precum cele cauzate de gluten. 

Cafeaua și contaminarea cu micotoxine

O altă problemă potențială în legătura cu consumul cafelei constă în prezența micotoxinelor. Micotoxinele sunt rezultatul unui proces chimic determinat de mucegai. În cantități mari, aceste substanțe chimice au un efect distructiv asupra organismului. Boabele de cafea sunt cunoscute ca fiind bogate într-un compus toxic cunoscut sub numele de ochratoxina A. Important de reținut este faptul că Uniunea Europeană a impus o limită oficială admisă a cantității de ochratoxină A în cazul produselor alimentare de larg consum (inclusiv comercializarea cafelei). Mulți oameni tolerează această expunere foarte bine, dar unii pacienți cu boli cronice (în special cei cu autoimunitate indusă de gluten cronic) pot avea reacții severe la acești compuși micotoxinici. Prăjirea și prelucrarea boabelor de cafea pot reduce cantitatea acestor toxine, dar rezultatele variază în funcție de tipul de boabe și de tipul de procesare.

Cafeaua și pesticidele

Conform statisticilor, cafeaua este unul dintre cele mai încărcate produse cu pesticide. Rețineți că unele dintre aceste substanțe chimice pot determina leziuni intestinale și pot afecta hormonii (în special estrogenul). Gândiți-vă la acest lucru înainte de a consuma următoarea ceașcă de cafea non-organică - 1 ceașcă pe zi este echivalentă cu 20 de kilograme de expunere a pesticidelor pe an.

Cafeaua și conținuțul de cafeină

Conținutul de cafeină variază de la 100-200 mg la 170g. Acest lucru se modifică în funcție de metoda de preparare, spre exemplu, un espresso are un conținut mai mare de cafeină decât o ceașcă de cafea preparată standard la ibric. Trebuie să rețineți despre cafeină că ea reprezintă un iritant gastric extrem de comun. Aceasta poate contribui la degradarea mucoaselor din stomac și esofag, iar mulți dintre cei care suferă de leziuni induse de gluten experimentează simptomele bolii celiace și datorită consumului regulat de cafea. Cofeina poate, de asemenea, să suprastimuleze glandele suprarenale. Această stimulare excesivă poate fi foarte dăunătoare pentru cineva care deja suferă de arsuri suprarenale sau insuficiență suprarenală. În acest caz, cafeaua nu este factorul care declanșează boala, dar conținutul de cafeină din ea poate permite simptomelor să persiste și să inhibe procesul de recuperare. Unii oameni sunt nevoiți să elimine complet cofeina din rutina lor zilnică pentru a permite organismului să se vindece.

În concluzie, dacă știți că dieta dumneavoastră este complet lipsită de gluten și că ați eliminat orice sursă ascunsă de gluten, încercați să nu consumați cafea timp de o săptămână. Știm că pare un lucru imposibil, mai ales dacă sunteți un desăvârșit iubitor de cafea, dar acest lucru poate fi răspunsul tuturor simptomelor experimentate în timpul dietei fără gluten. În această perioadă puteți înlocui consumul de cafea cu alternative mai sănătoase precum ceaiul negru sau ceaiul  verde. Încercați să beți dimineața un ceai fierbinte, iar pe parcursul zilei (nu seara) alternați cu cești de ceai rece. 

După ce cantitatea de antigen din corp a fost semnificativ redusă (după o săptămană fără cafea), puteți încerca dimineața o ceașcă de cafea bio-organică din boabe întregi. Dacă simptomele dumneavoastră s-au diminuat sau au dispărut în întregime după câteva zile fără cafea, iar consumul de cafea bio-organică din boabe întregi nu produce niciun alt simptom, atunci puteți reveni la dozele inițiale, dar evitați pe cât posibil cafeaua instant sau alte combinații de cafea procesată. Cu siguranță, consumul de cafea bio-organică este alegerea cea mai sănătoasă și sigură pentru organismul tău. În plus, cafeaua boabe, proaspăt măcinată este, de obicei, superioară în gust și aromă, și există o mulțime de tipuri de boabe interesante și exotice pe care să le încerca.

Dacă și tu ai experimentat simptomele reactivității încrucișate ale cafelei la gluten te rugăm să nu eziți să ne scrii în comentarii experiența ta. Acest lucru poate ajuta și alte persoane și poate contribui la o bună stare de sănătate generală în cadrul comunității celor cu boala celiacă și nu numai.
Raluca Adam
Raluca Adam

Autor


Comentează