Ce este boala celiacă?

Ce este boala celiacă?

Boala celiacă este o afecțiune cronică a intestinului subțire mediată imunologic. Acest lucru se traduce printr-o reacție autoimună a organismului la expunerea la gluten care conduce la inflamarea intestinului subțire. În timp, nediagnosticată, boala celiacă duce la atrofierea vilozitară a intestinului subțire cu urmări grave la nivelul organismului.

Boala celiacă este genetică, adică se manifestă în cazul persoanelor predispuse genetic la intoleranță la gluten. Boala celiacă afectează circa 1% din populație. În America, un număr impresionant de 2,5 milioane de persoane sunt încă nediagnosticate, fapt ce conduce la riscuri și complicații privind starea de sănătate pe termen lung.

Definiții ale bolii celiace

Prima definiție oficială și de comun acord în lumea medicală a bolii celiace a apărut în 1970, în Acta Paediatrica. Boala era definită ca o condiție permanentă cauzată de intoleranța la gluten cu atrofierea mucoasei intestinale, atrofie reversibilă printr-o dietă fără gluten și care recidivează după reintroducerea glutenului. Deși modificată ușor definiția bolii celiace a rămas aceeași din 1970 și se limita la a defini doar boala celiacă, fără a include spectrul complet al bolilor cauzate de ingerarea glutenului. 

Amestec pentru pâine
Amestec pentru pâine

În 2011, în urma cercetărilor desfășurate de o echipă internațională formată din 16 specialiști în boala celiacă, s-a propus, la cel de-al 14-lea Simpozion Internațional al Bolii Celiace în iunie 2011, noi definiții, definiții cunoscute sub numele de ’’definițiile Oslo’’. Scopul acestora este de a crea o bază comună atât pentru managementul bolii cât și pentru cercetarea ei.

Astfel, boala celiacă este o afecțiune enteropatică a intestinului subțire mediată imunologic și cauzată de o dietă ce include gluten ce îi afectează pe cei cu predispoziție genetică. Boala celiacă este declanșată de consumul de gluten, proteină ce se găsește în grâu, ovăz, secară dar nu în ovăz. Expunerea la gluten deteriorează intestinul subțire în mod variabil. În marea majoritate a cazurilor enteropatia este reversibilă prin regim strict fără gluten.

Glutenul este termenul cel mai folosit pentru a denumi complexul insolubil în apă, de proteine din grâu, secară și orz care este nociv pentru pacienții cu boală celiacă.

Biscuiți digestivi fără gluten
Biscuiți digestivi fără gluten

Boala celiacă asimptomatica este boala celiacă care nu dă niciunul din simptomele specifice bolii. Persoanele cu boala celiacă asimptomatică nu manifestă simptome și nu răspund la eliminarea glutenului din dietă. Acești pacienți sunt cel mai des diagnosticați în etapa de înrolare în diferite studii clinice, în partea de screening sau în studii de caz pentru depistarea bolii celiace atunci când suferă de afecțiuni asociate cu un risc ridicat de boală celiacă.

Boala celiacă clasică, se prezintă cu simptome legate de malabsorpție, diaree, steatoree, scădere în greutate sau falimentul creșterii.

Boala celiacă non-clasică este boala celiacă care nu prezintă semne sau simptome de malabsopție. De cele mai multe ori la acești pacienți boala se manifestă mono-somptimatic, pacienții prezintă un singur simptom de boala celiacă ( în afară de diaree/ steatoree).

Boala celiacă sub-clinică este boala celiacă cu manifestări sub limita de diagnosticare clinică. Termenul de sub-clinică este folosit pentru a defini boala celiacă fără manifestări și semne care să indice necesitatea testării pentru boală celiacă în examenul de rutină.

Boala celiacă simptomatică este caracterizată prin simptome evidente atât gastro-intestinale, cât și extra-intestinale atribuite consumului de gluten.

Muștar bio cu semințe de muștar întregi
Muștar bio cu semințe de muștar întregi

Nu vom vorbi acum despre boala celiacă refractară, despre boala celiacă potențială și despre pacienții cu risc deoarece vom dezvolta separat aceste subiecte, mai pe larg.

Toate bolile cauzate de gluten intră sub denumirea de ;’’afecțiuni cauzate de gluten ( gluten related disorders)’’.

Efecte pe termen lung asupra sănătății

Boala celiacă se poate manifesta începând cu orice vârstă, nu imediat după ce persoanele încep să consume alimente sau produse ce conțin gluten. Dacă rămâne netratată boala celiacă poate duce la serioase probleme medicale. Acestea pot include dezvoltarea altor boli autoimune, precum și alte tipuri de afecțiuni grave cum ar fi:

 • diabet de tip 1;
 • multiple scleroze;
 • dermatită herpetiformă;
 • anemie;
 • osteoporoză;
 • infertilitate sau avorturi spontane;
 • statură mică;
 • cancer intestinal.

Tratament

În prezent, singurul tratament pentru boala celiacă este dieta permanentă fără gluten. Persoanele care au un regim fără gluten trebuie să evite cu strictețe alimentele care conțin grâu, secară și orz, precum pâinea sau berea sau alte produse procesate.

Boala celiacă nediagnosticată sau netratată

Nediagnosticată la timp sau netratată boala celiacă poate duce la:

 • Anemia cu deficit de fier;
 • Osteoporoză cu debut precoce sau osteopenie;
 • Intoleranță la lactoză;
 • Deficiență de vitamine și minerale;
 • Insuficiență pancreatică; 
 • Limfoame intestinale și alte tipuri de cancer de tip GI (malignități);
 • Disfuncția vezicii biliare;
 • Manifestări neurologice, inclusiv ataxie, convulsii epileptice, demență, migrene, neuropatie, miopatie și leucoencefalopatie multifocală;
 • Alte afecțiuni autoimune.

În anul 1999, un studiu a arătat faptul că în cazul bolii celiace, cu cât este descoperită la o vârstă mai înaintată, cu atât cresc șansele dezvoltării unei alte afecțiuni autoimune:

Vârsta diagnosticării

 Riscul de a dezvolta o altă boală autoimună

2-4 ani 10.5%
4 – 12 ani 16.7%
12 – 20 ani 27%
Peste 20 ani 34%

 

Afecțiuni autoimune și alte afecțiuni asociate cu boala celiacă

Afecțiuni autoimune

Manifestări în cazul persoanelor cu boala celiacă

Anemie  12-69%
Hepatită autoimună 2%
Boala tiroidiană autoimună 26%
Sindromul oboselii cronice 2%
Dermatită herpetiformă 25%
Sindromul Down 12%
Ataxie glutenică 10-12%
Cardiomiopatie dilatativă idiopatică 5,7%
Artrită juvenilă idiopatică 1,5-6,6%
Afecțiuni ale ficatului 10%
Colită limfocitică 15-27%
Colită microscopică 4%
Neuropatie periferică 10-12%
Ciroză biliară primară 3%
Sindromul Sjögren 3%
Diabet de tip 1 8-10%
Infertilitate

12

 

Citește și: Simptomele bolii celiace

Resurse

Celiac Disease Foundation website

Mayo Clinic website

Beyond Celiac website

Articol publicat in jurnalul electronic National Institute of Heath, 2013 ''The Oslo definitions for coeliac disease and related terms"
Raluca Adam
Raluca Adam

Autor


1 Răspuns

HeikeBenítez
HeikeBenítez

18 august, 2018

Chiar de la prima aplicare o sa simti cum performantele tale sexuale incep sa se imbunatateasca semnificativ, iar asta pentru ca tu o sa poti rezista mult mai mult timp fara a ejacula. Rezultatele maxime le vei obtine in momentul in care atingi o luna de tratament, moment in care o sa observi cum penisul tau este mai lung si mai gros (in medie penisul va creste cu 4-5 centimetri, in cazul in care organismul tau raspunde corespunzator la ingredientele naturale din aceasta crema). titangel-in-romania.com "​ Ce pret are Titan Gel in magazinele din Romania? Merita cumparat? Stii care este unul dintre atuurile lui Titan Gel? Pretul pe care il are! De ce? Pentru ca, desi are deja o vechime pe piata romaneasca, producatorul continua sa il faca disponibil la un pret special, caruia i-a fost aplicata o REDUCERE DE 50%! Practic Titan Gel ne creste doar penisul si performantele sexuale, nu si cheltuielile. Vom ramane asadar cu mai multi bani in buzunar, pentru a ne rasfata femeia de langa noi – cu toate ca de rasfatul cuvenit va avea deja parte din plin in dormitor dupa ce aplici deja de o luna aceasta crema.

Comentează