Celiacul la restaurant

Celiacul la restaurant

Ca celiac, să ieși și să mănânci la restaurant la noi în țară poate fi o provocare. Dar nu trebuie, în nici un caz să ne izolăm și să refuzăm o ieșire. Trebuie însă să alegem cu mare atenție locația.

Și tot citind articole și discuții pe forumuri aflu că nici în alte părți lucrurile nu sunt mult mai ușoare pentru alergici și intoleranți. Peste tot lumea își ia măsuri de precauție, atrage atenția personalului restaurantului și pune întrebări despre ingrediente, modul de preparare și instrumentele folosite. Este normal și firesc și acolo, și aici.

Pentru restaurantele de la noi care oferă opțiunea fără gluten în meniul lor, un mare BRAVO! Este grozav că s-au gândit la acest lucru. Dacă sunt și în cunoștință de cauză și știu ce însemnă o farfurie fără gluten cu atât mai bine, iar de cele mai multe ori asta înseamnă că este un celiac în spatele acestei decizii, o persoană care știe cum se mănâncă treaba asta – cu mare grijă. Mai sunt și întreprinzători care au auzit de la alții de gluten și s-au decis să acopere și acestă nișă de piață. Însă dacă s-au documentat serios despre subiect nu putem ști fără să-i întrebăm.

Când Victor ținea regim eu aveam o mare reținere în a merge la restaurante. Și asta nu pentru că aveam un mare mâncăcios lângă mine care ar fi poftit la mâncarea altora, dar pentru că, de fiecare dată când începeam discuția despre gluten, soțul meu prezenta lucrurile atât de dramatic, și cu o mină atât de hotărâtă încât îmi era frică să nu ne poftească chelnerul afară.

Nu s-a întâmplat niciodată, dar s-a întâmplat să nu fim luați în serios. După o expunere foarte pătimașă despre gluten, contaminare și urmări, urma adesea o confirmare neconvingătoare a chelnerului cum că "nu, nu are gluten". Ei bine, aveam toate motivele să nu acceptăm răspunsul prea ușor. Alegeam deci supe creme (fără alte bazaconii de îngroșat prin ele) sau, mai sigur, ieșeam repede din restaurant și căutam un chioșc să luăm niște fructe. Mai veneam și cu mâncarea de acasă, în termos, dacă ieșirea nu era spontană.

Pentru un copil poate merge și așa, dar un tânăr, un adult care iese cu prietenii nu poate să mănânce o banană la masă la restaurant, așa că se impune o discuție cu chelnerul despre opțiunile disponibile.

Condimente pentru pui fără gluten
Condimente pentru pui fără gluten

Acestea pot fi:

 • friptură sau grătar, simplu, fără condimente;
 • cartofi copți, piure sau chiar prăjiți (dacă sunt pregătiți separat);
 • salate fără dressing (sau cu dressing on the side, cum zice americanul) și fără crutoane rătăcite printre frunzele de salată;
 • preparate din ouă;
 • brânză și alte derivate;
 • pilaf sau alte variante pe bază de orez;
 • supe creme, dar atenție să nu fie supe instant, la plic. Aceste preparate (dacă nu sunt fără gluten) pot conține amidon de grâu pentru consistență și alți aditivi pentru gust. Nouă ne plăcea supa de brocolli, înainte să scoatem lactoza.
 • preparate pe bază de legume, și acum îmi vine în minte doar Ratatouille sau ciupercile la cuptor, pe care eu le ador;
 • derivate din pește, fructe de mare, scoici, creveți;
 • la desert, înghețată, sau mai bine un sorbet pentru că este mai sigur, dar cu informații clare despre ingrediente.
Penne din orez cu legume
Penne din orez cu legume

Dacă au paste fără gluten (Uraaa!!!) roagă-l foarte amabil pe chelner să îți aducă pachetul. Nu pentru că nu-l crezi, dar dacă pachetul este desfăcut iar pastele au stat la un loc cu cele clasice, riscul ca ele să fie contaminate este mare. Măcar întreabă dacă sunt ținute separat. Noi am făcut așa în Bulgaria, aveau opțiune fără gluten la rețetele de paste și ne-au adus un pachet de Barilla Gluten Free nedesfăcut, să ne convingem și fără să cerem. Am fost recunoscătoare.

Dacă alegi pastele, discuția continuă:

 • despre sos, și ce conține el;
 • despre vasul în care este pregătit sosul și despre vasul în care sunt fierte pastele, să fie foarte curate, eventual folosite doar pentru alimente fără gluten

Dacă vrei să comanzi cartofi prăjiți, asigură-te că folosesc un echipament curat (doar pentru cartofi prăjiți).

Asigură-te, deci, că știi tot ce trebuie despre ce conține farfuria ta, cum este preparată mâncarea ta și atrage atenția personalului asupra riscurilor de contaminare pe parcursul preparării. 
Angela Stănescu
Angela Stănescu

Autor


Comentează