Cum discuți cu membrii familiei tale despre importanța testării pentru boala celiacă?

Cum discuți cu membrii familiei tale despre importanța testării pentru boala celiacă?

Vă spuneam, într-un articol precedent, că persoanele care au membri ai familiei deja diagnosticați cu boala celiacă prezintă un risc crescut de a avea gena și de a dezvolta boala. Este chiar posibil ca aceasta să se fi declanșat deja dar diagnosticul să întârzie. 

Articolul de astăzi este despre cum să vorbești cu rudele și membrii familiei despre efectuarea analizelor pentru depistarea bolii celiace odată ce aceasta este deja prezentă în familie. 

Boala celiacă este o boală autoimună declanşată de ingestia de gluten la persoanele cu predispoziţie genetică.
Datorită predispoziției genetice, boala celiacă se manifestă cu precădere în familiile în care există persoane diagnosticate cu această boală. În acest caz, este esențial să efectuați testele necesare diagnosticării bolii și să discutați cu familia dumneavoastră despre importanța acestor teste.

De ce este important să discuți cu familia despre testarea bolii celiace?

Dacă ați fost recent diagnosticat, dumneavoastră sau familia dumneavoastră puteți avea nelămuriri și întrebări cu privire la boala celiacă. Este important de reținut că această boală are o varietate de simptome și se poate manifesta extrem de grav atunci când nu este tratată corespunzător.
Comunicarea cu familia este un pas esențial în ceea ce privește diagnosticarea și tratarea bolii. Este foarte probabil ca familia dumneavoastră să nu știe factorii de risc preponderent genetici ai acestei boli și să nu înțeleagă necesitatea efectuării testelor pentru a identifica prezența bolii. Din acest motiv, este foarte important să aveți o discuție serioasă și clară, prin care să le explicați de ce testarea bolii celiace este esențială atât pentru sănătatea dumneavoastră, cât și pentru sănătatea lor. 

Cercetările au demonstrat faptul că majoritatea familiilor vor să poarte această discuție doar o singură dată, motiv pentru care este important să folosiți informațiile și tehnicile potrivite atunci când discutați cu ei.

Ce să faci atunci când discuți cu familia despre testarea bolii celiace?

Inițiază conversația!

Pornește discuția într-un moment confortabil astfel încat familia ta să nu se simtă forțată. Este important să porți discuția atunci când sunteți într-o stare pozitivă, relaxată și dedicată subiectului. Trebuie să purtați această discuție într-o manieră deschisă, astfel încât membrii familiei să se simtă confortabil să adreseze diverse întrebări.

Tipare conversaționale, discuție personală

Vorbiți față în față, astfel impactul discuției va fi unul memorabil. Personalizează conversația bazându-te pe relațiile familiale și personalitățile membrilor. Focusează-te pe cel mai important lucru și anume pe încercarea de a îi ajuta să își mențină o viață sănătoasă și să prevină posibilele afecțiuni celiace.

Conversație activă

Asigură-te că membrii familiei sunt dispuși să se concentreze pe subiect și să manifeste interes în discutarea acestui subiect. Fii atent la limbajul corpului și la reacțiile faciale, încearcă să porți discuția în funcție de acești factori pentru a le menține interesul crescut.

Discută serios despre simptomele bolii celiace

Prezintă principalele simptome ale bolii și discută activ despre apariția unor posibile simptome. Insistă pe cele mei serioase manifestări ale bolii și încearcă să crești riscul de interes în rândul familiei, prezentându-le diverse cazuri de cancer pancretic, cancerul intestinal mic, boala tiroidă autoimună sau diabetul zaharat tip1.

Stabilește un plan de acțiune

Asigură-te că membrii familiei au înțeles importanța testării bolii celiace și au hotărât să urmeze pașii necesari unei viitoare testări.

Ce să NU faci atunci cand discuți cu familia despre testarea bolii celiace?

NU purta discuția prin intermediul email-urilor sau a rețelelor de socializare
Un astfel de subiect trebuie purtat într-o atmosferă relaxată, privată și directă cu membrii familiei.
NU purta discuția în cadrul unui eveniment important
Încearcă să porți conversația legată de testarea bolii celiace într-un cadru restrâns, sau individual cu fiecare membru în parte, abordând un ton informativ.
NU folosi date statistice cu privire la riscul bolii celiace
Oamenii se simt speriați de datele statistice și nu manifestă un interes real în ceea ce privește o discuție despre procente și numere. Încearcă să te raportezi la exemple reale.
NU folosi informații superficiale găsite pe internet
Este foarte important să te identifici cu acest subiect și să povestești informații interesante și relevante, astfel încât să le captezi interesul și să obții rezultatul dorit. Nu folosi paragrafe întregi găsite pe internet, cu termeni greu de înțeles, deoarece nu vei face decât să le ocupi timpul cu informații pe care nu le vor reține niciodată.
NU fi prea relaxat în raport cu acest subiect
Boala celiacă reprezintă un subiect sensibil ce necesită o atenție deosebită și o concentrare maximă atunci când vine vorba de analizarea simptomelor și posibilelor modalități de testare. Dacă porți o conversație mult prea relaxată, membrii familiei vor crede că nu este atât de important să efectuezi testele și vor aborda tema cu superficialitate și lipsă de interes.

Ce informații sunt esențiale de spus în cazul unei discuții despre testarea bolii celiace?

Din moment ce multe persoane cu boala celiacă nu prezintă deloc simptomele aferente bolii, este greu de explicat ce efecte are boala nediagnosticată asupra organismului. De aceea este important ca familia să înțeleagă necesitatea testării. Membrii familiei trebuie să înțeleagă faptul că acestă boală are o predispoziție genetică, iar dacă este nediagnosticată și netratată poate duce la diferite tipuri de cancer sau de boli autoimune. Este important să încercați să aveți o discuție serioasă despre necesitatea diagnosticării bolii și efectele pe termen lung ale unei diagnosticări corecte prin care puteți evita complicațiile.

! Boala celiacă este diferită de alergia alimentară. Aceasta este o boală autoimună ce se manifestă în interiorul organismului, atunci când sistemul imunitar atacă celulele sănătoase din organism.
! Boala celiacă are o predispoziție genetică. În cazul diagnosticării unui membru al familiei cu această boală, testarea celorlalte persoane este necesară, întrucât riscurile sunt extrem de ridicate.
! Multe persoane nu manifestă simptomele bolii celiace, dar după ce sunt diagnosticați și urmează o dietă lipsită de gluten, constată o diferență uriașă și se simt mult mai bine.
! Fiecare persoana este afectată de boala celiacă într-un mod diferit. De aceea este foarte important să vă testați cu privire la prezența bolii celiace și să aveți un stil de viață sănătos, lipsit de riscuri.

Resurse: www.beyondceliac.org
Raluca Adam
Raluca Adam

Autor


Comentează