Dermatita herpetiformă - manifestare a bolii celiace pe piele

Dermatita herpetiformă - manifestare a bolii celiace pe piele

Dermatita herpetiformă reprezintă un simptom al bolii celiace pe piele și se manifestă sub forma unei erupții cutanate, care apare în jurul extremităților corpului: în jurul genunchiului, coatelor și coapselor. Fiind o dermatoză cronică, aceasta este caracterizată de un anumit specific al erupțiilor cutanate ce apar la nivelul pielii. Leziunile în cazul DH pot fi de trei tipuri: vezicule, bule sau papicule urticariene, toate dintre acestea fiind configurate herpetiform. Potrivit Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din S.U.A., prezența bolii celiace duce la dezvoltarea și manifestarea dermatitei herpetiforme într-un procent de până la 15-25% dintre pacienți.

*DH-Dermatita herpetiformă

Dermatita herpetiformă se manifestă cel mai frecvent la persoanele din patrimoniul nord-european. Se estimează că această tulburare afectează 75,3 la 100 000 de persoane din nordul Europei. În prezent, rata diagnosticării este în scădere, datorită evoluțiilor cu privire la diagnosticarea în timp a bolii celiace și prevenirea simptomelor ulterioare, cum ar fi și dermatita herpetiformă. 

Cauze

De multe ori oamenii nu-și dau seama că au boala celiacă și presupun că suferă de o simplă reacție alergică. Din nefericire, dermatita herpetiformă nu este doar o simplă alergie, ci o reacție autoimună, ca răspuns la prezența unui anticorp străin în organism, în cazul bolii celiace, a glutenului. Interesant este faptul că deși dermatita herpetiformă este asociată în mod direct cu boala celiacă, mulți oameni care suferă de DH nu prezintă simptomele digestive cauzate de boala celiacă. Acest lucru fiind extrem de dăunător, întrucât procesul de diagnosticare devine extrem de dificil. Din acest motiv, mai mult de 95% dintre pacienții care suferă de simptomul dermatitei herpetiforme sunt diagnosticați în primă fază greșit. De obicei, DH este adesea primul simptom pe care îl manifestă copii înainte de diagnosticare, dar acest fapt nu impune o regulă, întrucât DH se poate manifesta la orice vârstă. 

Simptome

Dermatita herpetiformă poate provoca manifestări cutanate, orale și/sau gastrointestinale legate de sensibilitatea la gluten.

La nivelul pielii: Simptomele clasice ale DH sunt caracterizate prin dezvoltarea unor blistere proeminente, care produc o puternică senzație de mâncărime, iar leziunile cutanate rezultate ulterior apar asemeni unor răni roșiatice grupate. Mâncărimile și arsurile pot fi aproape intolerabile, iar senzația de scărpinare poate deveni irezistibilă. Cele mai comune zone în care se dezvoltă dermatita herpetiformă sunt de obicei zonele extreme ale corpului, dar nu numai.

Manifestări orale: Defectele smalțului de dinți întâlnite în cazul pacienților cu boala celiacă, cum ar fi canelurile orizontale, gropi sau decolorarea, se pot dezvolta și la persoanele care prezintă manifestări ale dermatitei herpetiforme. Pacienții cu DH pot dezvolta rareori ulcerații orale.

Manifestări gastrointestinale: Dermatita herpetiformă este o manifestare cutanată a bolii celiace și practic fiecare pacient cu sensibilitate la gluten prezintă inflamație și alte afecțiuni la nivelul intestinului subțire. Pacienții cu DH au, în general, simptome gastro-intestinale mai reduse. În orice caz, pacienții simptomatici pot prezenta balonare abdominală, crampe, durere, diaree sau constipație.

Legătura dintre dermatita herpetiformă și boala celiacă

În cazul bolii celiace, produsele care conțin gluten declanșează un răspuns autoimun care cauzează formarea unui anticorp numit imunoglobulină A (IgA). La o persoană sănătoasă, IgA asigură membranelor mucoasei intestinale o barieră importantă pentru patogeni. Dar la o persoană cu boala celiacă, IgA provoacă o reacție alergică. La majoritatea persoanelor cu boala celiacă, organul principal afectat este intestinul subțire. La persoanele cu dermatita herpetiformă, IgA afectează în primul rând pielea. Unele studii au demonstrat că atât boala celiacă, cât și dermatita herpetiformă au un antigen comun numit HLA-DQ.

Dermatita herpetiformă – diagnosticare și tratament

Cele două modalități principale de a testa dermatita herpetiformă sunt următoarele: o biopsie cutanată și un test de sânge specializat. În cazul testului de sânge, eșantionul de sânge va fi analizat pentru anticorpii creați de organism ca răspuns la consumul de gluten. Biopsia cutanată va rezulta la identificarea depozitelor de anticorpi IgA care indică sensibilitatea la gluten.Această abordare dualistă poate elimina necesitatea multiplelor biopsii mai detaliate. În timpul efectuării testelor, patologii caută prezența imunoglobulinei A, care este produsă de organism atunci când pacienții suferă de boala celiacă.

Tratamentul pentru dermatita herpetiformă începe prin tratarea bolii celiace. Acest fapt implică o dietă strictă fără gluten. Există de asemenea și posibilitatea unui tratament antibiotic recomandat de mediciul specialist.

Care sunt complicațiile dermatitei herpetiforme? 

Persoanele care suferă de dermatită herpetiformă netratată pot dezvolta un risc mai mare de cancer intestinal datorită inflamației constante din intestine. Deficiența de vitamine și anemia pot fi, de asemenea, o problemă dacă intestinele nu absorb substanțele nutritive în mod corespunzător. Deoarece dermatita herpetiformă este o boală autoimună, cercetătorii au descoperit că este, de asemenea, asociată cu diverse alte tipuri de boli autoimune.

Acestea includ:

  • hipotiroidism
  • vitiligo
  • diabet zaharat de tip 1
  • miastenia gravis
  • Sindromul Sjögren
  • artrita reumatoida

Surse
https://www.healthline.com/health/dermatitis-herpetiformis#outlook

Dermatitis Herpetiformis & Celiac Disease

DERMATITIS HERPETIFORMIS
Angela Stănescu
Angela Stănescu

Autor


Comentează