Poate glutenul să accentueze stările depresive?

Poate glutenul să accentueze stările depresive?

Depresia reprezintă o afecțiune de ordin medical, extrem de serioasă care poate influența în mod negativ starea, gândirea și comportamentul. Toate acestea fiind spuse, există vreo legătură între consumul de gluten și apariția depresiei?

Glutenul poate cauza sute de simptome diferite. Persoanele cu boala celiacă suferă adesea de dureri abdominale, constipație, scăderea poftei de mâncare, diaree, greață și vărsături ca răspuns la ingerarea glutenului. În timp ce simptomele clasice de intoleranță la gluten se identifică cu simptomele bolii celiace (inclusiv tulburarea gastrointestinală, scăderea în greutate și anemia), oamenii de știință au observat legături individuale între gluten și anumite simptome neurologico-psihiatrice, precum depresia, chiar și atunci când nu există dovezi de prezență a bolii celiace. Prin urmare, intoleranța la gluten, indiferent dacă aveți sau nu boala celiacă, a fost asociată cu o gamă largă de boli neurologice și psihiatrice. Spre exemplu, depresia, schizofrenia sau diferite tulburări din spectrul autismului. Astfel, persoanele care suferă de intoleranță la gluten prezintă un risc crescut de depresie, anxietate și sinucidere. 

Studiu.

Cercetătorii din cadrul Institutului de Gastroenterologie de la Universitatea Monash, Spitalul Alfred, din Melbourne, Australia au efectuat un studiu prin care au demonstrat legătura dintre gluten și depresie. Scopul cercetării a fost acela de a observa dacă glutenul provoacă stări depresive persoanelor cu sensibilitate la gluten nonceliacă. În cadrul studiului au participat 22 de persoane, cu vârste cuprinse între 24 și 62 de ani, dintre care 5 persoane de sex masculin care prezentau simptome ale unui colon iritabil, dar la care boala celiacă a fost exclusă.

Persoanele care au participat la studiu au primit aleatoriu una dintre cele 3 variante dietetice pe o perioadă de 3 zile. Primul grup a primit o dietă fără gluten, al doilea grup o dietă suplimentată de gluten (16g/zi), iar al treilea grup a avut o dietă normală bazată pe efectul placebo. La finalul studiului, participanții au fost evaluați din punctul de vedere al stării mintale. Rezultatele au demonstrat că expunerea pe termen scurt la gluten a indus într-un mod deosebit accentuarea stărilor depresive ale participanților.

Soluții.

Există o serie vastă de probleme nutriționale și dietetice, de la intoleranța glutenului la dezechilibrele de zahăr din sânge la deficiențe de vitamina și minerale, care au fost studiate și care s-au dovedit a fi cauze ale depresiei.

Dacă suferiți de depresie, încercați să reduceți consumul de gluten din alimentație, alegând, pe cât posibil, alimentele care nu conțin grâu, orz, secară sau ovăz, susținând astfel și prin dietă tratamentul pentru depresie.

Atenție însă, nu adoptați o dietă strictă fără gluten dacă nu aveți recomandarea medicului în acest sens, și numai după efectuarea analizelor necesare confirmării sau infirmării diagnosticului de boală celiacă. 
Raluca Adam
Raluca Adam

Autor


Comentează