Făinurile fără gluten. Ghid pentru amestecuri de făină făcute în casă.

Făinurile fără gluten. Ghid pentru amestecuri de făină făcute în casă.

Prepararea produselor de patiserie fără gluten nu se rezumă la simpla înlocuire a făinii de grâu, însă prin alegeri inspirate puteţi obţine acasă un rezultat calitativ similar cu al produselor fără gluten cumpărate din comerţ.

Iată care sunt paşii de urmat!

Cumpăraţi o varietate de făinuri fără gluten
La supermarket şi în magazinele online veţi găsi un sortiment bogat de făinuri fără gluten, pe care le puteţi stoca acasă şi folosi în timp la reţetele dvs. preferate:

-făină de orez brun
-făină de fasole fava
-făină de fasole albă
-făină de amarant
-făină de cartofi
-făină de ovăz ( asigurați-vă întotdeauna că aceasta e certificată fără gluten).

Cumpăraţi întotdeauna făina în ambalaj sigilat etichetată corespunzător. 

Dacă nu aveţi experienţă în gătit fără gluten, cel mai simplu este să folosiţi un amestec de făinuri polivalent, pe care să îl puteţi utiliza în numeroase reţete. Cu timpul puteţi experimenta pentru a face şi alte mixuri personalizare după bunul plac.

Amestec universal de făinuri bio

Amestec universal de făinuri bio, fără gluten

22,45 lei

Făină de mei

Făină de mei bio, fără gluten

12,90 lei

 

Aşadar, la început este bine să aveţi la îndemână un amestec de făină fără gluten pe care să îl preparaţi în propria casă. Preparaţi o cantitate mai mare, pe care să o folosiţi treptat la realizarea diferitelor produse de patiserie, precum pâinea, blatul de pizza sau clătitele. Astfel veţi scuti timp preţios şi veţi găti sănătos.

Un amestec bun de făină fără gluten este compus dintr-o făină principala cu conţinut proteic bogat, cum ar fi făina de fasole, de orez sau cea de sorg, şi o făină secundară cu conţinut bogat în amidon, de exemplu amidonul de cartofi sau de porumb. Proteinele din făină susţin structura aluatului şi stabilitatea sa, în timp ce amidonul are rol de aerare şi deci de a îi conferi textura pufoasă.

Reţeta dvs. de mix pentru făina fără gluten

-1½ căni cu făină de orez brun sau de sorg
-1½ căni cu amidon de cartofi sau de amidon de porumb
-1 cană cu făină sau amidon de tapioca

Amestecaţi-le bine şi depozitaţi mixul la adăpost de lumină şi umezeală.
Folosiţi acest mix ca substitut echivalent al făinii de grâu in reţetele dvs. fără gluten.Versiunea cu de amestec pe bază de orez brun este foarte potrivită și pentru patiseria uşoară şi delicată, cum ar fi reţetele de tort şi prăjituri. Pentru pâine sau brioşe, puteţi înlocui făina de orez brun cu cea de amarant, hrişcă, quinoa sau teff (o cereală utilizată în mod comun în bucătăria etiopiană).

Dacă ți-a plăcut articolul citește și Tipuri de făinuri fără gluten și unde le putem folosi

Făinuri fără gluten pe Amarant.ro poți găsi aici Făinuri fără gluten

Sursa: www.webmd.com




Angela Stănescu
Angela Stănescu

Autor


4 Răspunsuri

Angela
Angela

26 februarie, 2018

Sfaturi practice pentru a găti cu făina fără gluten
https://www.amarant.ro/blogs/articole/70925381-sfaturi-practice-pentru-a-gati-cu-faina-fara-gluten

Angela
Angela

26 februarie, 2018

Cum evitaţi contaminarea încrucişată cu gluten? https://www.amarant.ro/blogs/articole/70925765-cum-evitati-contaminarea-incrucisata-cu-gluten

Angela
Angela

26 februarie, 2018

Ghid de bune practici pentru preparate fără gluten
https://www.amarant.ro/blogs/articole/75529029-ghid-de-bune-practici-pentru-preparate-fara-gluten

Angela
Angela

26 februarie, 2018

Tipuri de făină fără gluten și unde le putem folosi https://www.amarant.ro/blogs/articole/misterele-dezvaluite-ale-fainurilor-fara-gluten

Comentează