Înlocuitori naturali ai oului

Înlocuitori naturali ai oului

Oul este un aliment des folosit în alimentația obișnuită, de la oul fiert pentru micul dejun până la rețetele complicate de prăjituri și torturi.

În cazul în care te-ai hotărât să abordezi stilul vegan sau medicul ți-a impus anumite restricții alimentare, îți punem la dispoziție tabelul nostru de înlocuitori naturali ai oului.

Produs Cantitate (echivalentul unui ou) Întrebuințare

Tofu moale (silken tofu)

Un sfert de cană

Înlocuiește oul în:

  • rețetele de prăjituri pufoase (de exemplu chec)
  • budinci și sufleuri
  • chiftele
  • „omlete” fără ou (cu adaos de șofran, pentru culoare)

Piure de fructe (banană, măr, prune, dovleac)

Un sfert de cană

Se folosește pentru prepararea dulciurilor - plăcinte, brioșe, checuri, clătite, înghețată. Atenție la fructele cu gust/aromă intens(ă), puteți modifica gustul/aroma produsului finit;

Amidon de porumb sau cartofi

2 linguri

Folosit pentru creme, piureuri, mâncăruri sărate.

Semințe de in sau chia

1 lingură semințe măcinate în 3 linguri apă

Se macină semințele și se lasă în 3 linguri de apă până absorb lichidul complet. Înlocuiesc oul în brioșe, pâine integrală, chiftele, clătite;

Bicarbonat de sodiu și oțet

1 linguriță din fiecare

Se pot folosi pentru cozonaci, tarte, checuri - în general, aluaturi pufoase;

Făină de soia

2 linguri într-o lingură de apă

Se amestecă bine și se folosește pentru biscuiți, fursecuri;

Pastă de roșii sau cartofi

Un sfert de cană

Se folosește la mâncaruri sărate. Pasta de roșii modifică gustul; cartofii pasați se folosesc ca atare, fără adaos de unt/lapte/sare;

Drojdie nutritivă (inactivă) sau pesmet

2 linguri

Înlocuitori potriviți pentru mâncăruri sărate - de exemplu, chiftele;

Sos de mere

1/3 cană

Prăjituri - în special budinci și plăcinte, sufleuri;

Făină de năut

Se folosește la omlete, quiche și „ouă jumări”;

Pudră de agar-agar

În combinație cu un lapte de migdale sau soia fără arome și sare neagră indiană (kala namak)

Ouă umplute - pudra de agar-agar se folosește la „reconstituirea” albușului de ou fiert (rețetele de obicei menționează cantitățile pentru 12/16/24 ouă umplute, depinde ce alegi);

Aquafaba (apă de năut sau alte leguminoase, precum și zeama de la tofu)

3 linguri de lichid

Lichidul trebuie sa aibă vâscozitatea albusului de ou, pentru a obține rezultatul dorit; fie fierbi leguminoase (năut, fasole, linte, mazăre) câteva ore, până obții lichidul de consistența potrivită, fie folosești zeama din conserve, sau chiar de la tofu. Aquafaba poate fi folosită pentru a prepara, printre altele, înghețată, mousse, maioneză, bezea, aluaturi pufoase, nuga, fondant, fursecuri, unt și brânză vegane, pavlova;

Avocado bine copt

O jumătate de fruct pasat

Se folosește în produsele de patiserie (atenție totuși la culoare) și în rețetele pentru copii;

Tărâțe de psyllium

1 lingură tărâțe la două linguri de apă

Se folosește în produsele de patiserie ca agent de legare;

Înlocuitor de ou Orgran

Cantitățile sunt precizate pe pachet

Prăjituri și produse de patiserie cu o textură similară cu produsele care conțin ouă

Amestec fără ou - echivalent 33 ouă
Amestec fără ou - echivalent 33 ouă

Atunci când alegi unul din înlocuitorii vegetali ai oului, trebuie să iei în considerare preparatul pe care vrei să-l faci și în special cum va fi influențată textura și gustul.

Orgran propune No Egg-Egg Replacer, înlocuitorul de ou non-alergic, fără gluten, vegan și natural, care poate înlocui oul în orice rețetă (dar nu în omlete) fără să-i schimbe gustul, textura sau culoarea.

Înlocuitorul de ou Orgran, No Egg-Egg Replacer este un produs natural, fiecare pachet conține echivalentul a 33 de ouă.

Unul din avantajele acestui produs este că el nu conține derivate lactate, gluten, organisme modificate genetic, soia, nuci, grâu, drojdie iar ingredientele sunt toate naturale.

Ingrediente: amidon de cartofi, amidon de tapioca; agent de creștere - carbonat de calciu; regulator de aciditate - acid citric; stabilizator - metilceluloză.

Un alt avantaj constă în versatilitatea produsului:

  • poate înlocui fie oul întreg, fie albușul, fie gălbenușul - în funcție de necesități;
  • poate fi bătut (fiind, prin urmare, un ingredient important în cazul prăjiturilor care conțin bezea);
  • poate fi folosit atât la prepararea dulciurilor, cât și a felurilor sărate;
  • nu modifică gustul preparatelor;
  • pentru a înlocui un ou întreg, se adaugă o linguriță de înlocuitor Orgran la două lingurițe de apă;
  • un albuș se înlocuiește cu două lingurițe de produs la o linguriță de apă.

Și nu în ultimul rând, folosind înlocuitorul de ou Orgran economisești timp; nu ai întotdeauna răgazul necesar să prepari, de exemplu, pasta de cartofi, sau să lași semințele de chia să absoarbă toată apa de care are nevoie înainte de întrebuințare.

Descoperă gama Orgran pe Amarant.ro

Citește mai multe despre produsele Orgran aici și aici

Surse:

www.orgran.com

www.andie.ro

www.peta.org

www.aquafaba.com

www.lifestyleblog.ro




Angela Stănescu
Angela Stănescu

Autor


Comentează