Diete și alergii alimentare

Dieta fără gluten

Dieta fără gluten este o dietă strictă, care exclude complet din alimentație proteina numită gluten. Glutenul se găsește în cereale ca grâul, orzul, secara, iar prezența lui în ovăz este controversată.

Dieta fără gluten se bazează exclusiv pe alimente care nu conțin gluten în mod natural, dar și pe produse de brutărie și patiserie, făinuri și ingrediente pentru gătit speciale pentru celiaci, produse în fabrici și laboratoare dedicate și certificate fără gluten de organisme oficiale.

Mai multe despre dieta fără gluten, pe blog.

Găsești pe Amarant.ro:

Dieta fără lactoză

Intoleranța la lactoză apare atunci când corpul nu produce cantități suficiente dintr-o enzimă numită lactază. Lactaza ajută la metabolizarea și descompunerea zahărului din lapte, lactoză.

Persoanele care suferă de intoleranță la lactoză trebuie să elimine complet din alimentația lor laptele natural și derivatele din lapte precum și preparatele alimentare procesate care conțin lactoză. 

Mai multe despre dieta fără lactoză, pe blog.

Găsești pe Amarant.ro:

Dieta în diabet

Dieta alimentară este de o importanță primordială în tratamentul diabetului, fiind cel mai bun mijloc de echilibrare a bolii.

Dieta alimentară ajută nu numai la echilibrarea glicemiei, dar contribuie și la evitarea complicațiilor diabetului – hipoglicemia sau hiperglicemia și, pe termen lung, reduce riscurile de boli renale, neurologice sau cardiovasculare.

Regimul alimentar al diabeticului trebuie sa includă suficiente calorii pentru a menține o greutate sănătoasă și să corespundă nevoilor suplimentare în caz de activitate fizică, sarcină, alăptare sau boală.

Mai multe despre dieta în diabet, pe blog.

Găsești pe Amarant.ro:

Alergia la proteina laptelui de vacă (APLV)

Alergia la laptele de vacă este cea mai des întâlnită alergie la bebeluși și copii. Simptomele alergiei la laptele de vacă variază de la reacții ușoare ca erupțiile la nivelul pielii, la reacții severe mergând chiar până la șoc anafilactic. De aceea se recomandă ca persoanele alergice să aibă întotdeauna asupra lor o injecţie salvatoare cu epinefrină.

Pentru prevenirea reacţiei alergice, este esenţială evitarea strictă a laptelui şi a produselor alimentare cu conţinut de lapte.

Aproape 2,5% din copii mai mici de 3 ani sunt alergici la lapte, și toti cei care dezvoltă o formă de alergie la lapte o fac în primii ani de viață. Cei mai multi se vindecă de această alergie. 

Sensibilitatea la laptele de vacă diferă de la persoană la persoană. 

Mai multe despre APLV, pe blog.

Găsești pe Amarant.ro:

Alergia la ou

Alergia la ouă este una dintre formele cele mai răspândite ale alergiilor alimentare la copii, a doua ca frecvență după alergia la lactate. Simptomele alergiei la ou merg de la ușoare, ca erupțiile, la reacţii alergice grave, cu potenţial fatal (şoc anafilactic). De aceea se recomandă ca persoanele alergice să aibă întotdeauna asupra lor o injecţie salvatoare cu epinefrină.

Deși proteinele cu caracter alergeni sunt conținute numai în albușul oului, pacienții cu alergie la ou trebuie să evite cu strictețe orice produs sau derivat de ou (atât cu albuș cât și cu gălbenuș) deoarece separarea completă a albumului de gălbenușul de ou este imposibilă.

Mai multe despre alergia la ou, pe blog.

Găsești pe Amarant.ro:

Alergia la alune

Alergia la alune este una dintre formele cele mai răspândite ale alergiilor alimentare. Alunele pot provoca reacţii alergice grave, cu potenţial fatal (şoc anafilactic). De aceea se recomandă ca persoanele alergice să aibă întotdeauna asupra lor o injecţie salvatoare cu epinefrină.

Pentru prevenirea reacţiei alergice, este esenţială evitarea strictă a alunelor şi a produselor alimentare cu conţinut de alune.

Alergia la alune se manifestă cu precădere la copii, iar cazurile sunt în creştere. Majoritatea pacienţilor rămânând alergici toată viaţa, și doar aproximativ 20% reuşind să-şi depăşească alergia.

Mai multe despre alergia la alune pe blog.

Găsești pe Amarant.ro:

Alergia la nucifere sau fructe cu coaja lemnoasă

Alergia la nucifere este una dintre formele cele mai răspândite ale alergiilor alimentare, atât la copii cât și printre adulți. Fructele nucifere (nucile, migdalele, caju, fistic etc.) pot provoca reacţii alergice grave, cu potenţial fatal (şoc anafilactic). De aceea se recomandă ca persoanele alergice să aibă întotdeauna asupra lor o injecţie salvatoare cu epinefrină.

Pentru prevenirea reacţiei alergice, este esenţială evitarea strictă a fructelor nucifere şi a produselor alimentare care le conțin.

Acest tip de alergie durează toată viața, doar 9% dintre alergici vindecându-se pe parcursul vieții.  

Mai multe despre alergia la nucifere pe blog.

Găsești pe Amarant.ro:

Alergia la soia

Alergia la soia este una dintre cele mai răspândite alergii alimentare, în special în rândul bebeluşilor şi copiilor. Studiile indică faptul că alergia la soia apare în perioada copilăriei timpurii şi dispare adesea în jurul vârstei de 3 ani. Majoritatea copiilor se vindecă de această alergie până la vârsta de 10 ani.

Reacţiile alergice la soia sunt în general blânde, însă uneori pot apărea şi reacţii severe (şoc anafilactic). De aceea se recomandă ca persoanele alergice să aibă întotdeauna asupra lor o injecţie cu epinefrină.

Pentru prevenirea reacţiei alergice, se recomandă excluderea totală a produselor din soia şi a altor produse procesate cu conţinut de soia.

Mai multe despre alergia la soia pe blog.

Găsești pe Amarant.ro: